Jelenlegi hely

Velünk élő állataink - 1. rész

Ahol gyerek van, ott általában előbb-utóbb felkerül a családi napirendre a “szeretnék egy kisállatot!” téma. Klasszikusan a kutya, a cica vezeti a kívánságlistát, majd a tengerimalac, nyuszi, hörcsög után a halak, hüllők és kétéltűek következnek, és érthetetlen módon csak ezek után jönnek a madarak.

Kiválasztani a megfelelő állatot, felnőtt szemmel nézve nem egyszerű döntés. Nem egy bútordarabot választunk, amit - ha utóbb már nem tetszik, vagy meguntunk - könnyedén lecserélhetünk, elajándékozhatunk. Habár az interneten rengeteg ismeretanyagot találunk a felelős állattartásról, mégis vannak dolgok, melyekről nem mindig megfelelő a tájékoztatás. Itt van elsőként a kutya táplálásának anomáliái, de örök probléma a kutya mozgásigénye, a kisállatok betegségeinek veszélye az emberre, és még sorolhatnám azokat a félreérthető, vagy éppen elfogultságból eredő valótlanságokat, melyek megronthatják a házi kedvencek és tartóik viszonyát. Beszéljünk ezekről a félreértésekről, tegyük rendbe kisállataink életét, hogy a miénkkel elvárt harmóniában teljen a lehető legtovább!

1. rész: Hogyan válasszunk állatot?

Mielőtt engedünk a gyerekek kérlelésének, nézzük meg alaposan, hogy fel vagyunk-e egyáltalán készülve egy élőlény felelős befogadására! És itt nemcsak arra gondolok, hogy felmérjük a családi körülményeinket, lehetőségeinket. Mielőtt ugyanis arról döntünk, hogy milyen körülmények közé milyen társállat passzol, ki kell mondani olyan általánosságokat is, melyek nélkül felelőtlenség lenne bármilyen állat tartása.

A legfontosabb!

A legfontosabb, hogy a választott kis kedvencet szeretnünk kell! Nem elég az elviselése, megtűrése. Csak akkor döntsünk a beszerzéséről, ha az érintettek, azaz a család minden tagja érez valamiféle vonzalmat a választott állat irányában. Gyakori probléma, hogy a családban csak egy valakinél jelentkezik a társállat igénye. Ilyenkor neki kell  lehetőleg elfogadó meggyőzéssel  bemutatni a kiszemelt állatot a család többi tagjának. Csak akkor szabad továbblépni, ha minden érintett családtagnak sikerül elnyerni az érdeklődését, elfogadását. Ebből már kialakulhat egyfajta szeretet ember és állat között.

Hagyjunk időt a választásra! 

Soha nem szabad hirtelen felindulásból állatot venni/befogadni! Ahogy minden fontos döntésünket alaposan megfontolunk, az állatválasztásra is hagyjunk kellő időt magunknak és családunknak. Igyekezzünk a lehető legtöbb forrásból tájékozódni a tervezett állat tartásával kapcsolatos tudnivalókról. Ismerjük meg például a választott fajtát tartó gazdák tapasztalatait, kérdezzünk meg állatkereskedőt, szakembert, olvassunk utána az interneten. És mindezt lehetőleg vásárlás előtt! Egy kisállatba könnyen bele lehet szeretni az állatkereskedésben, de az állattartás ne legyen pusztán egy érzelmi impulzus eredménye. 

Nem minden állat való mindenkinek! 

Ma már szinte bármilyen állatot beszerezhetünk, viszont nem mindegy, hogy ki, mit választ maga mellé! A társállat kifejezés nagyon jól tartalmazza a lényeget: “társat” választunk, amikor állatot választunk. Az állat mozgásigénye, temperamentuma, a családtagok rendelkezésre álló ideje és a család összetétele, életvitele és anyagi körülményei is mind-mind fontos szempont már a kiválasztásnál.  Ezzel kapcsolatban rengeteg félreértés van a köztudatban, ezért a következő részekben minderre részletesen is kitérek majd. A “társ” kategóriához kapcsolódva hívom fel most a figyelmet egy érdekes tendenciára. Nehezen találok rá magyarázatot, de el kell ismerni, hogy a „hideg testű” hüllők és ízeltlábúak egyre nagyobb teret hódítanak a társállat kategóriában. Biztos haragudni fognak rám ezeknek a kétségtelen érdekes állatoknak a tartói, de nem ez a kategória melyet meleg szívvel ajánlanék családi kedvencnek. Jóllehet egy  kutya, vagy egy cica tartása napi szinten is több időt igényel, de az nem lehet vitás, hogy a kisemlősök, vagy a madarak összehasonlíthatatlanul kifejezőbbek, kedvesebbek és ami a legfontosabb, kapcsolatteremtőbbek. 

Megvettük, hazavittük, hova tegyük?

Akár udvarra, akár lakásba választunk állatot, mindenképp nagyon fontos, hogy meglegyen a megfelelő helye az állatnak. Például a kutya fekhelye olyan helyen legyen, ahonnan elegendő rálátása van a vele élőkre, ne legyen túl sötét, vagy túl világos, esetleg huzatos. Legyen a fekhelyének oldalfala, aminek neki tud dőlni a testét melegíteni. A cicákra hasonló módon kell gondolni. Nem a luxusfekhely és a drága holmi miatt szereti majd a saját vackát a kisállat. Sokkal fontosabbak a fent említett egyszerű, ám gyakran nem végiggondolt szempontok. A ketrecben tartott nyuszik, mókusok, hörcsögök, tengerimalacok elhelyezésével kapcsolatban ugyanezek a szabályok. Evidencia, de sok esetben nem gondol rá a tartó, hogy ha több állat is van a lakásban, úgy kell őket elhelyezni, hogy ne legyenek egymástól veszélyben. Például a macska, semmiképpen ne érhesse el a madarak kalitkáját, mert az számukra végzetes lehet.

Ajándékba?

Másnak ajándékba lehetőleg ne vegyünk állatot! Lehet, hogy látszólag óriási öröm egy dobozból kikukucskáló kölyökkutya a szülinaposnak, mégsem igazán ajánlom senkinek. Legyen az állattartás mindenkinek a saját, szívből jövő és megfontolt döntése. Köztudott tény, hogy az egyedül, magányosan élőknek óriási érték egy kisállat. Az idősek életét akár hosszú évekkel meghosszabbíthatja, rendbe teheti általános kedélyállapotukat, ehhez kapcsolódva az egészségüket is. Mégis az időseket, csakúgy mint a gyerekeket, lehetőség szerint minden esetben vonjuk be a döntésbe, hogy ne legyen a nekik szánt nagy meglepetés később kellemetlen meglepetés az állat számára.

Folytatjuk...

Szerző: Maróti Béla, hobbyállat szakértő
Fotó: Pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére