Jelenlegi hely

Téli "Relax" mese

Nemcsak a felnőttek, de a gyermekek életében is mindennapos dolog, hogy valamiért izgulnak, feszültek vagy esetleg ingerültek. Ilyenkor a test izmai megfeszülnek, ami hosszú távon kimerítő és megbetegítő hatású lehet. Számos relaxációs gyakorlattal, köztük a mesével is segíthetjük, menyugtathatjuk őket. 

A relaxációs gyakorlatok célja a megelőzés.  A gyakorlatok rendszeres végzése nyomán a gyermek megtanul figyelni saját testének jelzéseire, így fejlődik testtudata és testképe, mindemellett természetesen képessé válik az önmegnyugtatásra, növekszik az önkontrollja.

Miért érdemes relaxációs gyakorlatokat végeznie egy gyerkőcnek?

Számos kedvező hatása van a rendszeres gyakorlásnak:

  • az önkontroll, testtudatosság képességei fejlődnek
  • a koncentrációs készség javulhat
  • a gyakorlás jó közérzetet idéz elő
  • a fáradékonyság csökken
  • elsajátíthatja a gyermek az önmegnyugtatás és ellazulás képességét
  • a szorongások oldódhatnak
  • a dac vagy ingerlékenység kevésbé jelentkezhetnek
  • a gyakorlással megkönnyíthetjük az elalvást és pihentetőbbé tehetjük az alvást is
  • a gyermek önismerete fokozódik, önbizalma növekedhet
  • javulhat a napi feladatokban nyújtott teljesítménye

Milyen relaxációs gyakorlatot válasszunk gyermekünknek?

Választhatunk különböző légzőgyakorlatokat, mozgásos feladatokat vagy relaxációs mesét. Minden gyermek más és más, így érdemes megkeresni a számára legmegfelelőbbet. A gyermek nyelve a mese és természetesen a játék. Képzeletük még nagyon élénk, így kimondottan fogékonyak a történetekre. Én nagyon szeretem a meséket, mert azon túl, hogy játékosan segítik elsajátítani a relaxáció technikáját, tét nélküli azonosulást engednek a mese hőseivel. Így a gyerkőc azt is megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül a sokszor számára is kellemetlen dühével, szorongásával. Nem kell magát bűnösnek éreznie ezek miatt az érzései miatt, illetve a mese hőse szinte „kézen fogva” vezetheti őt a megoldás felé.

Morci Marci és a „láthatatlan kakó”

Marci épp nagy hógolyócsatát vívott, amikor Anyu kikiáltott neki:
- Marcikám! Nagyon régen kint vagy! Tessék most már bejönni! Attól tartok lassan nem tudlak megkülönböztetni a hóembertől! 
Marci kiemelte a fejét a fedezékül szolgáló hókupac mögül, hogy válaszoljon Anyunak: ”Mindjárt!”, „Még 5 percet!”, ”Ne máááár!” vagy ehhez hasonlót akart kiáltani. De egyiket sem tudta, mert azon nyomban fejen is találta a szomszéd Peti keményre gyúrt hógolyója. 
Igazából fájt a hógolyó ütése, meg borzasztóan dühös is lett: Anyura, mert miatta bújt elő, meg a Petire, aki eltalálta.
Úgyhogy felállt, elmorzsolt egy könnycseppet, kihúzta magát és megfeszítette minden izmát, ökölbe szorította a kezét és fogai között sziszegve csak ennyit mondott:

- Megyek.

Az ajtó hangos csapódással jelezte, hogy Marci megérkezett. Szegény ajtó…pedig ő aztán semmiről sem tehetett…
Marci ledobálta magáról a kabátot, sapkát, sálat, csizmát…A hó csakúgy potyogott mindenéről: előszoba nem maradt szárazon…
Marci olyan lendülettel és látható dühvel vetkőzött, hogy Anyu inkább nem is szólt hozzá, csak nézte az eseményeket.
Marci becsörtetett a nappaliba és levágta magát a fotelbe. Karját összefonta a mellkasán és lábait is felhúzta. És ollllyan mérges arcot vágott…, mint aki két erőspaprika után még egy citromot is elszopogatott.
Anyu kicsit később egy bögre forró kakaóval lépett Marci elé.

- Ezt idd meg!- És kisfia kezébe nyomta a gőzölgő habos édességet. Marci majdnem visszaszólt, hogy „Nem kell!!!”, de amikor belenézett a bögrébe, nem tudott ellenállni. A kakaó és a tejszínhab győzött.
Azért még morcos arccal, de inni kezdte…Minden egyes forró korttyal jobban érezte magát. És mire megpillantotta a bögre üres alját,, már nem is volt kedve dühöngeni!
- Tudod, anyu, nagyon dühös voltam-mondta.
- Tudom kisfiam. Rám haragudtál?
- Rád! Meg a Petire! De legfőképp arra a kőkemény hógolyóra!-vallott Marci.-Majd fel robbantam! Meg sem tudtam szólalni! Legszívesebben mindenkit úgy elpüföltem volna, mint a ruháimat! Még téged is…Anyu… -mondta lesütött szemmel.
- Néha én is érzek így.-vallotta be Anyu. De tudod, van egy trükköm. Attól hamar elmúlik a mérgem és újra jól érzem magam.
- Tudom: a kakaó!-vigyorgott Marci.
- Majdnem Kicsikém, de nincs nálam mindig kakaó…Sajnos! - nevetett Anyu is.- De ha akard, megmutatom mit csinálok, ha nincs kakaó.
- AKAROM! - mondta Marci, úgyhogy Anyu el is kezdte.
- Ilyenkor először is kiválasztok valami nagyon szép dolgot, amin megpihentetem a szemem.
- Anyu! A karácsonyfa! - szólt közbe Marci. - Az nagyon szép! Feküdjünk alá! Annál nincs is szebb!!!-És mindketten bekuckóztak a karácsonyfa alá. Ahogy alulról nézték a fát, ahogyan az égők fénye megvilágította a csillogó díszeket: tényleg fantasztikusan szép volt.

Ekkor Anyu folytatta:
- Emlékszel milyen volt, amikor a meleg kakaó szépen lassan átmelegítette az egész testedet?
- Igen, az arcommal kezdődött és a lábujjamig ért.
- Igen, szépen lassan, ugye így? Most képzeld el, hogy az első korty kakaónál tartasz!
- Az a legjobb! Attól mosolyogni kell kicsit!
- Így van, de miután mosolyogtál, mit csinál az arcod?
- Olyan… puha lesz!
- Úgy van: ellazul. Azután hogyan folytatódik?
- Utána a nyakam jön. Az is átmelegszik kívül-belül a kakaótól és olyan…laza lesz, ugye?- Anyu bólintott.
- A vállam a karom és az ujjaim, egészen az ujjaim hegyéig. Mind ellazulnak. Aztán a mellkasom, a hátam és a hasam is, még a derekam is. Azután, mintha kakaó csordogálna bennem, a combom, a térdem meg a lábszáram, sőt a lábfejem és a lábujjaim hegye is ellazul. Végül megint kényelmesen érzem magam a testemben és mindenem mosolyogni akar: úgyhogy én is mosolygok.
- Látod Marci: ez az én titkom.
- A „láthatatlan kakaó”! - örvendezett a kisfiú.
- Igen Marcikám: a LÁTHATATLAN KAKAÓ!


Szerző: Posztós Réka, pszichológus
NÉVJEGY
Posztós Réka: pszichológus, integratív gyermekterapeuta 
Elérhetőség:
lehetszkiraly@gmail.com; Tel: 0670/420-6327

10 éve foglalkozom gyerekekkel és gyerekcsoportokkal. Egész életemet végig kísérte a mesék és az alkotás szeretete, melyet családom nő tagjai hagytak rám örökül. Nem véletlen, hogy életutam során választásaimat mindezek irányába tettem meg és segítő tevékenységemben kiemelt helyet kapnak. Küldetésemnek tartom a gyermekek életének megkönnyítését, fontos számomra, hogy közvetítsem a családok felé az együtt töltött hasznos idő és a családban rejlő megtartó erő pótolhatatlanságát.
www.posztosreka.hu
www.facebook.com/lehetszkiralyr
pinterest.com
www.instagram.com/lehetsz/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Néha kicsit átvernek

Zöldnek lenni trendi! Néha egy kicsit átvernek...

Vagy egy kicsit többször is. Igen, sajnos ez az igazság. Ma olyan szemléletes példákkal készültem Nektek, amelyek egyértelműen mutatják, hogy jó tisztában lennünk a fogalmak pontos jelentésével, a flakonok tartalmával és az egymásra nagyon hasonlító, de teljesen mást jelentő hívószavak mögöttes tartalmaival. Mert nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a levesbe: ételecet vagy ecetsav-esszencia!
Hogyan köss barátságot magaddal?

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hibáinkra vagy az erősségekre érdemes koncentrálnunk a változás érdekében? A legtöbbször két végpont között ingázunk: nekem van igazam, a leglegleg-nek hiszem magam, vagy a hibáim tükrében ostorozom magam. A leggyakoribb, hogy hol itt-hol ott vagyok.
46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
Ugrás az oldal tetejére