Jelenlegi hely

Téli "Relax" mese

Nemcsak a felnőttek, de a gyermekek életében is mindennapos dolog, hogy valamiért izgulnak, feszültek vagy esetleg ingerültek. Ilyenkor a test izmai megfeszülnek, ami hosszú távon kimerítő és megbetegítő hatású lehet. Számos relaxációs gyakorlattal, köztük a mesével is segíthetjük, menyugtathatjuk őket. 

A relaxációs gyakorlatok célja a megelőzés.  A gyakorlatok rendszeres végzése nyomán a gyermek megtanul figyelni saját testének jelzéseire, így fejlődik testtudata és testképe, mindemellett természetesen képessé válik az önmegnyugtatásra, növekszik az önkontrollja.

Miért érdemes relaxációs gyakorlatokat végeznie egy gyerkőcnek?

Számos kedvező hatása van a rendszeres gyakorlásnak:

  • az önkontroll, testtudatosság képességei fejlődnek
  • a koncentrációs készség javulhat
  • a gyakorlás jó közérzetet idéz elő
  • a fáradékonyság csökken
  • elsajátíthatja a gyermek az önmegnyugtatás és ellazulás képességét
  • a szorongások oldódhatnak
  • a dac vagy ingerlékenység kevésbé jelentkezhetnek
  • a gyakorlással megkönnyíthetjük az elalvást és pihentetőbbé tehetjük az alvást is
  • a gyermek önismerete fokozódik, önbizalma növekedhet
  • javulhat a napi feladatokban nyújtott teljesítménye

Milyen relaxációs gyakorlatot válasszunk gyermekünknek?

Választhatunk különböző légzőgyakorlatokat, mozgásos feladatokat vagy relaxációs mesét. Minden gyermek más és más, így érdemes megkeresni a számára legmegfelelőbbet. A gyermek nyelve a mese és természetesen a játék. Képzeletük még nagyon élénk, így kimondottan fogékonyak a történetekre. Én nagyon szeretem a meséket, mert azon túl, hogy játékosan segítik elsajátítani a relaxáció technikáját, tét nélküli azonosulást engednek a mese hőseivel. Így a gyerkőc azt is megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül a sokszor számára is kellemetlen dühével, szorongásával. Nem kell magát bűnösnek éreznie ezek miatt az érzései miatt, illetve a mese hőse szinte „kézen fogva” vezetheti őt a megoldás felé.

Morci Marci és a „láthatatlan kakó”

Marci épp nagy hógolyócsatát vívott, amikor Anyu kikiáltott neki:
- Marcikám! Nagyon régen kint vagy! Tessék most már bejönni! Attól tartok lassan nem tudlak megkülönböztetni a hóembertől! 
Marci kiemelte a fejét a fedezékül szolgáló hókupac mögül, hogy válaszoljon Anyunak: ”Mindjárt!”, „Még 5 percet!”, ”Ne máááár!” vagy ehhez hasonlót akart kiáltani. De egyiket sem tudta, mert azon nyomban fejen is találta a szomszéd Peti keményre gyúrt hógolyója. 
Igazából fájt a hógolyó ütése, meg borzasztóan dühös is lett: Anyura, mert miatta bújt elő, meg a Petire, aki eltalálta.
Úgyhogy felállt, elmorzsolt egy könnycseppet, kihúzta magát és megfeszítette minden izmát, ökölbe szorította a kezét és fogai között sziszegve csak ennyit mondott:

- Megyek.

Az ajtó hangos csapódással jelezte, hogy Marci megérkezett. Szegény ajtó…pedig ő aztán semmiről sem tehetett…
Marci ledobálta magáról a kabátot, sapkát, sálat, csizmát…A hó csakúgy potyogott mindenéről: előszoba nem maradt szárazon…
Marci olyan lendülettel és látható dühvel vetkőzött, hogy Anyu inkább nem is szólt hozzá, csak nézte az eseményeket.
Marci becsörtetett a nappaliba és levágta magát a fotelbe. Karját összefonta a mellkasán és lábait is felhúzta. És ollllyan mérges arcot vágott…, mint aki két erőspaprika után még egy citromot is elszopogatott.
Anyu kicsit később egy bögre forró kakaóval lépett Marci elé.

- Ezt idd meg!- És kisfia kezébe nyomta a gőzölgő habos édességet. Marci majdnem visszaszólt, hogy „Nem kell!!!”, de amikor belenézett a bögrébe, nem tudott ellenállni. A kakaó és a tejszínhab győzött.
Azért még morcos arccal, de inni kezdte…Minden egyes forró korttyal jobban érezte magát. És mire megpillantotta a bögre üres alját,, már nem is volt kedve dühöngeni!
- Tudod, anyu, nagyon dühös voltam-mondta.
- Tudom kisfiam. Rám haragudtál?
- Rád! Meg a Petire! De legfőképp arra a kőkemény hógolyóra!-vallott Marci.-Majd fel robbantam! Meg sem tudtam szólalni! Legszívesebben mindenkit úgy elpüföltem volna, mint a ruháimat! Még téged is…Anyu… -mondta lesütött szemmel.
- Néha én is érzek így.-vallotta be Anyu. De tudod, van egy trükköm. Attól hamar elmúlik a mérgem és újra jól érzem magam.
- Tudom: a kakaó!-vigyorgott Marci.
- Majdnem Kicsikém, de nincs nálam mindig kakaó…Sajnos! - nevetett Anyu is.- De ha akard, megmutatom mit csinálok, ha nincs kakaó.
- AKAROM! - mondta Marci, úgyhogy Anyu el is kezdte.
- Ilyenkor először is kiválasztok valami nagyon szép dolgot, amin megpihentetem a szemem.
- Anyu! A karácsonyfa! - szólt közbe Marci. - Az nagyon szép! Feküdjünk alá! Annál nincs is szebb!!!-És mindketten bekuckóztak a karácsonyfa alá. Ahogy alulról nézték a fát, ahogyan az égők fénye megvilágította a csillogó díszeket: tényleg fantasztikusan szép volt.

Ekkor Anyu folytatta:
- Emlékszel milyen volt, amikor a meleg kakaó szépen lassan átmelegítette az egész testedet?
- Igen, az arcommal kezdődött és a lábujjamig ért.
- Igen, szépen lassan, ugye így? Most képzeld el, hogy az első korty kakaónál tartasz!
- Az a legjobb! Attól mosolyogni kell kicsit!
- Így van, de miután mosolyogtál, mit csinál az arcod?
- Olyan… puha lesz!
- Úgy van: ellazul. Azután hogyan folytatódik?
- Utána a nyakam jön. Az is átmelegszik kívül-belül a kakaótól és olyan…laza lesz, ugye?- Anyu bólintott.
- A vállam a karom és az ujjaim, egészen az ujjaim hegyéig. Mind ellazulnak. Aztán a mellkasom, a hátam és a hasam is, még a derekam is. Azután, mintha kakaó csordogálna bennem, a combom, a térdem meg a lábszáram, sőt a lábfejem és a lábujjaim hegye is ellazul. Végül megint kényelmesen érzem magam a testemben és mindenem mosolyogni akar: úgyhogy én is mosolygok.
- Látod Marci: ez az én titkom.
- A „láthatatlan kakaó”! - örvendezett a kisfiú.
- Igen Marcikám: a LÁTHATATLAN KAKAÓ!


Szerző: Posztós Réka, pszichológus
NÉVJEGY
Posztós Réka: pszichológus, integratív gyermekterapeuta 
Elérhetőség:
lehetszkiraly@gmail.com; Tel: 0670/420-6327

10 éve foglalkozom gyerekekkel és gyerekcsoportokkal. Egész életemet végig kísérte a mesék és az alkotás szeretete, melyet családom nő tagjai hagytak rám örökül. Nem véletlen, hogy életutam során választásaimat mindezek irányába tettem meg és segítő tevékenységemben kiemelt helyet kapnak. Küldetésemnek tartom a gyermekek életének megkönnyítését, fontos számomra, hogy közvetítsem a családok felé az együtt töltött hasznos idő és a családban rejlő megtartó erő pótolhatatlanságát.
www.posztosreka.hu
www.facebook.com/lehetszkiralyr
pinterest.com
www.instagram.com/lehetsz/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére