Jelenlegi hely

Ha szorong a gyermekünk…

Nem tudom nem észrevenni ezt a sajnos növekvő tendenciát, ami nálam is egyre hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen egyre többször keresnek fel a szülők szorongó gyermekükkel.

A tünetek elég változatosak, de általánosságban egy alapokra visszavezethetőek, nevezetesen arra, hogy a gyermek biztonságérzete valamikor valami hatására megsérült.

A pszichoszomatikus tünetek megjelenése már azt jelzi, hogy hosszabb ideje fennálló jelenségről van szó. Alvásproblémák, has –és fejfájás, gyakori megfázások, levertség, figyelem –és koncentrációs zavarok, vagy akár allergia hátterében is állhat a túlzott szorongás.

Lehet jó is a stressz?

Képzeld el, hogy a szavannán a gepárd megpróbálja vacsorára elejteni az antilopot, de elvéti az ugrást. Mit csinál az antilop? Miután elmúlt a veszély, kiremegi magából a felgyülemlett stresszt, ami megmentette az életét, de már nincsen rá szüksége.  

Az ember /gyermek/ ezzel szemben tovább cipeli magában, miközben már ’elmúlt a veszély’, s nap mint nap az újabb ingerekre adott válaszreakcióként szépen lassan telítődik vele a szervezete.

Nem egyforma a stressztűrő képességünk sem. Minden ötödik ember szuperérzékeny, akinek már sokkal kevesebb is elég, hogy kibillenjen a lelki egyensúlyából.

Rohanó világunk tempóját leggyakrabban sajnos az emberi kapcsolataink sínylik meg.

Hisz mire van idő, mikor fáradtan hazaér a család? Tartalmas beszélgetésekre nemigen, főleg, hogy készülni kell a másnapra. /A mobiltelefont már meg se merem említeni…/ Így a gyermek sokszor egyedül marad az őt ért negatív élményekkel, pihenésre alig van ideje, a teljesítménye szemmel láthatóan romlik, s a szülő sokszor csak ilyenkor figyel fel arra, hogy valami nincs rendben.

Mi a megoldás?

Kisebb gyermeknél nagyon jó módszer a mesélés. Akár a saját napját meséljük el neki egy allegorikus szereplővel, vagy hagyhatjuk, hogy ő válasszon mesét. Ösztönösen ráéreznek arra, ami segítséget nyújt nekik. Nem véletlenül meséltek annyit régen a fonóban az idősek!

 A magyar népmesék gyönyör szimbólumvilága sokféle élethelyzetre jelentett gyógyírt akkor is, s természetesen most is. /Aki szeretne kicsit elmélyedni a témában, figyelmébe ajánlom Boldizsár Ildikó könyveit./

Nagyobb gyermeknél már valamilyen relaxációs, imaginációs technika is működhet, ez is egyfajta ’kiremegése’ a feszültségnek.

Tiszteljük meg csemeténket azzal, hogy nem minősítjük, mikor megnyílik nekünk. Lehet, hogy számunkra banálisnak ható történet váltotta ki benne a szorongást, de neki igenis nehéz vele megbirkózni.

Iskolai kudarcok, csúfolás, beilleszkedési problémák, mobbing, családi problémák, kimerültség, esetleg egy félreértelmezett információ – mind stresszforrásként jelenik meg a gyermek életében.

Ilyenkor a támogató, biztonságot adó családi háttér is elég lehet, hogy ismét magára találjon, ám ha huzamosabb időn keresztül sem tapasztalható javulás, érdemes a kiváltó okok megszüntetésére törekedni, akár iskolaváltással, vagy szakember segítségét kérni.

Ha magunkból indulunk ki, mi, a felnőttek sem vagyunk képesek jól teljesíteni egy olyan környezetben, ahol nem érezzük jól magunkat.

A megmagyarázhatatlan, indokolatlan félelmek hátterében is állhatnak ilyen prózai okok.

Aktívabb gyerekeknek nagyon jó stresszkezelésnek a sport, amit szívesen s örömmel csinál.

Hétvégén pedig szakítsunk időt arra, hogy csak úgy legyünk.. Nem dől össze a világ, ha reggel összebújunk a takaró alatt, s forró kakaót szürcsölgetünk.

Ha azt látja s érzi a csemeténk, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, s időt szánunk a feltöltődésre, a közös, békés pillanatokra, nagy valószínűséggel ő is jobban fogja kezelni a kihívást igénylő helyzeteket.


Szerző:Vincze Vilmosné /Nagy Erika/ - Kecskemét
Transzperszonális pszichológus

Már gyerekként is vonzott a lélek világa, először mégis másfelé kanyarodtam el az utamon. Hiába voltam azonban sikeres abban, amit csináltam, valami hiányzott. Majd jött egy 'nagy pofon', ami rávilágított arra, hogy komoly változtatásra van szükség az életemben. Elkezdtem kutatni a miérteket. Ennek egyenes következményeként transzperszonális pszichológus diplomát szereztem Budapesten, s azóta is folyamatosan képzem magam. Tudom, mennyire nehéz kilépni a komfortzónából, s elindulni a változás felé. El kell engedni a régit, hogy jöhessen az új, ami teljes szívet és elhatározást kíván, s rengeteg Énidőt. Ebben segítek azoknak, akik a miértjeikre válaszokat szeretnének, mert különböző nehézségű feladatokkal, problémákkal küzdenek a mindennapjaikban.
www.facebook.com/Gondolatébresztegetők

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére