Jelenlegi hely

Mit kell tudni a coeliakiáról? 5. rész

Hozzátáplálás – glutén tartamú ételek bevezetése

A csecsemő egyetlen és legfontosabb tápláléka az anyatej. Az élete első fél évében nincs is más táplálékra szüksége a kisbabának. 6 hónapos kor környékén, viszont indokolt a hozzátáplálást elkezdeni. Ez egy rendkívül érzékeny időszak  a kisbaba életében és nagy jelentőséggel bír a különböző ételek bevezetésének időpontja a későbbi allergiák szempontjából. Egy 2010-es kutatás most pontosan kiderítette, hogy a címben említett glutént pontosan mikor érdemes bevezetni a csecsemő étrendjébe.

 

Glutént  a búza, a rozs,  az árpa és a vadrizs tartalmaz. Bevezetésüknek jelentősége azért nagyon fontos, mert a jó időben történt „első találkozás” csökkenti a lisztérzékenység kialakulásának kockázatát.  Európában a lakosság 1%-a lisztérzékeny és bár ez az autoimmun betegség is genetikai hátterű de számos tanulmány rámutatott arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja, mennyisége és szoptatással való összefüggése is szerepet játszik a kialakulásában.

Lássuk mire jutott a 2007-ben kezdett követéses vizsgálat:

Kockázatot növeli ha:
  • a glutén tartamú gabonákat 4 hónapos kor előtt adták
  • ha egyszerre nagy mennyiségben történt bevezetésre
  • ha 7 hónapos kor után találkozott először gluténnel
 
A kockázatot csökkenti:
  •  a glutén bevezetésekor és még azt követően is tartó szoptatás
 
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mivel 6 hónapos korig csak anyatejet kap a kisbaba és 7 hónapos koráig találkoznia kell az emésztőrendszernek kis mennyiségben gluténnel is, ezért 6 hónapos kortól kezdve naponta egy fél háztartási kekszet érdemes becsempészni a babák szájába.  /anyetejjel keverve, pépesen/ Ilyekor még nem az cél, hogy egy étkezést kiváltsunk ezzel, csak az ismerkedés, rizikócsökkentés. Nagyobb volumenű étkezésekre még sokáig a gluténmentes gabonák adják a fő alapanyagot: kukorica, hajdina, köles, rizs, amarant, sárgaborsó liszt, burgony és burgonya liszt. Az ezekből készült kásák, zöldséggel, gyümölccsel színesítve, ízesítve még sokáig lehetnek a kicsik kedvelt első ételeik, amikkel lassan-lassan helyettesíteni lehet egy-egy szopit.

A cikk létrejöttében Bangó Krisztina, a Debrecenimami dietetikus szakértője volt segítségünkre, aki a hivatalos álláspont szövegében szereplő információkat érthetővé tette számunkra.
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére