Jelenlegi hely

Egy kis elsősegély – szülőknek!

A gyermekek egészen születésüktől kezdve rengeteg veszélynek vannak kitéve. A felelős szülők igyekeznek minimálisra szorítani a balesetek számát, de ez gyakran nem sikerül. Ha megtörtént a baj, akkor viszont sokat tudnak tenni, hogy maradandó egészségkárosodás ne következzen be. A hatékony és gyors elsősegély életet menthet és állapotromlást előzhet meg.

Magyarországon a balesetek miatt több gyermek hal meg, mint az összes betegség következményeként. Természetesen jobb megelőzni a bajt, de még a legfigyelmesebb családban is előfordulhat közlekedési baleset, háztartási baleset, iskolai vagy óvodai baleset. Ilyenkor többségében koponya-, végtag-, szem- és bőrsérüléseket kell ellátniuk az orvosoknak. A súlyosabb esetekben mentőt kell hívni, amelynek kiérkezéséig is van teendő. Érdemes megnyugtatni a sérültet, majd gyors és hatékony elsősegélynyújtásban részesíteni. Ehhez célszerű megtanulni a sebellátást, a vérzésenyhítést, a mérgezéses, fulladásos esetek, az égési sérülések és a csonttörés kezelését, valamint az újraélesztést.

Sebellátás

Előfordulhat horzsolásos sérülés, kialakulhat vágott, zúzott, szúrt, harapás miatti seb. Mindegyiknél eltérő lehet a fájdalom és a vérzés intenzitása. Ha nagyon mély a seb, fontos, hogy mielőbb ellásuk, mivel abban a kórokozók hamar elszaporodhatnak. A kezelést a gumikesztyű felvétele után úgy kezdjük meg, hogy a seb környéket megtisztítjuk sebbenzinnel vagy betadinnal (ezek recept nélkül elérhetők a patikákban). A sebet vízzel csak akkor mossuk le, ha szennyeződés került bele. Utána következhet a vérzés erőssége szerint megválasztott steril gézlap sebre helyezése és kötszerrel, ragtapasszal rögzítése.

Vérzéscsillapítás

A gyöngyöző, hajszáleres vérzést sebtapasszal, steril gézzel fedhetjük be, miután a seb környékét lefertőtlenítettük. Azonban ha folyamatos, vénás, visszeres, gyűjtőeres sötétpiros vérzésről van szó, szükség lehet a steril géz tetejére géztekercset tenni és azt leragasztani. Ha a körbetekert gézgombóc nyomást gyakorol a sebre, nagy eséllyel eláll a vérzés. A túl szoros kötés viszont a keringést gátolhatja. A vérző személyt fektessük vagy ültessük le, a vérző testrészt pedig emeljük a szív fölé, és úgy lássuk el a sebet.

Artériás vérzésnél rózsaszínes, világospiros a vér színe, itt arra kell figyelni, hogy ha nem cselekszünk gyorsan, elvérzés történhet. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy a gyereket nyugalmi állapotba helyezzük, majd a vérző verőeret ujjunkkal a szív és a sérülés között a csonthoz szorítjuk, majd ellátjuk a sebet. Itt a sebfertőtlenítésnél sokkal fontosabb a szakszerű artériás nyomókötés. Súlyos vérzés esetén mindenképp kérjük orvos segítségét.

Mérgezés

Szén-monoxid mérgezésnél (melynek fokozatosan vagy hirtelen jelentkező tünetei a lüktető fejfájás, szédülés, zavartság, hányinger, hányás, végtaggyengülés, bénulás, légszomj, görcsrohamok, félrenyelés, légzésbénulás, ájulás) a gyereket azonnal vigyük ki a gáztérből a friss levegőre, és ha szükséges, ott kezdjük el a lélegeztetést a mentők kiérkezéséig. Persze, a szobába belépve ne lélegezzük be a mérgezett levegőt (a szén-monoxid ugyanis már kis mennyiségben a szervezetbe jutva súlyos következményekkel járhat), nyissunk minél több ablakot.

A háztartási vegyszerek egy része lúg-alapú, ezeket mindig zárjuk el a gyerekek elől. Ha mégis érintkezik egy lúgos anyag a bőrével, akkor azt azonnal mossuk le tiszta vízzel.  Szembe kerülve szintén bő vízzel öblítsünk. Ha megissza a gyerek, itassunk tejet vele, de ne hánytassuk, mert visszafelé is végigmarja majd a nyelőcsövet a vegyszer.

Ugyanez érvényes a sav miatti balesetekre. Lenyelt sav esetén is itassunk tejet a gyerekkel és még véletlenül se hánytassuk meg. A légútba jutott sav esetén szüntessük meg a további belégzést, és a gyereket félig ültessük fel, majd biztosítsuk neki, hogy friss levegőt lélegezhessen be. A szembe jutott savat és a felmart bőrt is bő vízzel mossuk legalább 10 percen át.

Egyedül gyógyszermérgezésnél kell hánytatni, és általánosságban igaz, hogy a magánál lévő mérgezettet nyitott szájjal az oldalára kell fektetni, és minden mérgezéses esetet meg kell mutatni orvosnak.

Fulladás

Fulladást okozhat például a félrenyelés. Ha a nyelőcső helyett a légútba kerül és megakad egy nagyobb ételdarab vagy apróbb játék, akkor üljünk le egy székre, fektessük keresztbe a gyereket a térdünkön úgy, hogy a feje némileg lelógjon, majd egyik kézzel támasszuk meg a mellkasát, a másik kezünkkel pedig magabiztosan, de nem túl erősen mérjünk ütést a két lapockája közé a hátára. Közben nyugtassuk a gyereket. Ha továbbra is fennáll a fulladás, köhögtessük, egyúttal azonnal hívjunk mentőt.

Lenyelt idegen test esetén itassuk meg a csecsemőt, hogy a tárgy a nyelőcsőből biztosan megérkezzen a gyomorba. Figyeljük a székletet pár napig, hogy megjelenik-e abban az idegen test. Ha nem, ráadásul a gyereknek hasfájása, nyelési nehézsége van, vagy hányna, esetleg kékülni kezd, és az ájulás határán áll, azonnal hívjunk orvost.

Égési sérülés

Égési sérülést okozhat a túlzott napozás, a bőr érintkezése tűzzel, gőzzel, forró folyadékkal, kályhával, forró elektronikus eszközzel és egy robbanás is. Ilyenkor az égett testfelületet mihamarabb hűtsük 15-30 percig hideg folyóvízzel. Nagy kiterjedésű égési sérülésnél az érintett folyadékpótlására is figyelni kell. Minden esetben hívjuk ki a mentőt, de addig is semmilyen krémet, vattát ne tegyünk az égett testfelületre.

Csonttörés

Csonttörésnél a sérült csont rögzítését kell megoldani úgy, hogy az ne tudjon elmozdulni. Ha nagyon fájdalmas ez a folyamat, adhatunk fájdalomcsillapítót. Nyílt törésnél a seb környékét fertőtleníteni kell, majd tegyünk a sebre steril gézlapot. Az erős vérzést is csillapítsuk, és hívjunk mentőt. A gipszben eltöltött idő általában 6 hét, de a teljes gyógyulás ennél több időbe telhet a csontszövet regenerációjától függően.

Újraélesztés

Ha meggyőződtünk arról, hogy a gyerek legalább 10 másodpercig ingerekre nem reagál, nincs légzése, szívverése és mellkasmozgása, akkor haladéktalanul kezdjük el az újraélesztést egy vízszintes felületen. A gyerekeknél a szájukon át (a csecsemőknél a szájukon és az orrukon egyszerre) végezzünk 5 befúvást. Egy-egy befúvás 1 másodpercig tartson és ne legyen túl erős. Utána végezzünk 30 mellkasi lenyomást a mellkas közepén két ujjal, miközben a gyerek fejét megfogjuk. Aztán a 30 lenyomást kövesse két befúvás, és ezt ismételgessük a keringés helyreállításáig, a mentők kiérkezéséig.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére