Jókai Mór 1862-ben felhívást intézett a magyar asszonyokhoz, hogy küldjenek neki eredeti recepteket, ő pedig ezeket megjelenteti „Valódi magyar szakácsnék könyve” címmel
A felhíváshoz ajánlásként felsorolta 36 korabeli kedvenc magyar étel (pl.: kolozsvári levelen sült, görheny, kőrelebbencs, katakönyöke, vetrecze, nyögvenyelő) nevét is. Ezek között szerepel a különleges debreceni fánk, a debreceni fonatos is. A Debreceni Irodalom Háza ehhez a felhíváshoz és Jókai Mórt bemutató időszaki kiállításához (Jókai másKÉPp) kapcsolódva bemutatja a látogatóknak a Jókai felsorolta 36 étel receptjét. A programhoz szervezünk egy kerekasztal-beszélgetést is - neves szakács és irodalomtörténész felkérésével - a Jókai korabeli ételekről, étkezési szokásokról. Emellett a Debreceni Irodalom Háza udvarán látványsütés, workshop keretében elkészítjük a híres debreceni fonatosfánkot, melyet a nagyérdemű kedvére meg is kóstolhat.