Jelenlegi hely

Hétvégi programok az Agórában - október 15 - 17.

Időpont: 2021. október 15 - 17., péntek - vasárnap 10.00-18.00
Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert - Bejárat a Móricz Zsigmond úti parkoló felől!)

 

Planetárium: Lehozzuk a csillagokat!  

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban az őszi csillagképekkel és az aktuális égi jelenségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  

2021. október 16., szombat, 11.00

Planetárium: A Földtől a Világegyetemig  

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.  A Földtől a Világegyetemig az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show, amely szabadon letölthető. Eredetileg angolul készült, de eddig már csaknem húsz nyelvre fordították le, Angliától Japánig, Spanyolországtól Indiáig számos országban vetítik. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Színházzal együttműködve. Narrátor: Varga Klári

2021. október 17., vasárnap, 11.00

Planetárium: Ragyogó égbolt  

A planetáriumi műsorban két teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópjai segítségével, majd egzotikus vidékekre repít Eric Freeman saját elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója.  

2021. október 17., vasárnap, 16.00

Utazás a Tejútrendszer középpontjába
A Naprendszerünknek otthont adó galaxis legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket a rövidfilm az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópjai segítségével. A chilei Atacama-sivatagban található gigantikus kupolák alatt működnek a valaha épült legfejlettebb és legnagyobb teljesítményű teleszkópok. A segítségükkel a szabad szemmel megfigyelhető objektumoknál négy milliárdszor halványabbakat is láthatunk, és még soha nem tapasztalt mélységekben tanulmányozhatjuk a Világegyetemünket. 8 perc 

Cycle/Körforgás
Kép és zene találkozik Eric Freeman különleges teljeskupolás-filmjében. Az elektronikus zeneszerző egy nyáron keresztül sátrazott és készített lélegzetelállító, 360 fokos timelapse videókat a természetről és az égboltról. Saját komponálású elektronikus zeneműve is segít visszaadni a kaland hangulatát. 7 perc  

A két filmet egymás után, megszakítás nélkül vetítjük.

A csillagászati bemutatókat 6 éves kortól ajánljuk.  A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a planetáriumi programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumban ajánlott a maszk használata.

Planetárium: Csillagok és szupernóvák

Meddig élnek a csillagok? Milyen sors vár a Napunkra? Mi az a szupernóva-robbanás? Van-e élet a csillagok halála után? Az Agóra új planetáriumi műsorában figyelemmel kísérhetik a látogatók a csillagok születését, életét és elmúlását, szó esik az Orion csillagkép híres vörös óriáscsillagának, a Betelgeuse-nek a közelmúltban feltűnően végbemenő elhalványodásáról, de kiderül az is, hogy a szupernóvák, Világegyetemünk e látványos jelenségei, nem csak a pusztulás hírnökei. A 25 perces planetáriumi előadást 10 éves kortól ajánljuk.

2021. október 15., péntek 14.00 óra és október 16., szombat, 16.00

Satelix

Mire jók a műholdak és mi lesz a jövőjük? Mit tudnak a magyar űreszközök? Milyen hatással vannak az űrtechnikai fejlesztések az életünkre? A TIT Budapesti Planetárium munkatársai, valamint cseh, lengyel, szlovák és német planetáriumok közreműködésével készült teljeskupolás-film bemutatja az európai műholdak céljait, eredményeit, és kiderül az is, hogy miként befolyásolja az űrkutatás a mindennapi életünket. A programot 6 éves kortól ajánljuk.

2021. október 16. és 17., szombat-vasárnap, 13.00

Fagyos kísérletek  

Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik, sőt akár egy banánnal is be tudjuk verni a szöget a fába. Próbáld ki nálunk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!  A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2021. október 17., vasárnap, 17.00

Lufimóka

Egy léggömböt nem nehéz kipukkasztani. Vagy mégis? A kísérleti bemutató során a lufi kap hideget, meleget, hegyeset és nehezet, miközben különböző fizikai jelenségeket figyelhetünk meg az elkerülhetetlen durranások közepette. A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2021. október 16., szombat, 12.00

Nyomás!

Fel tudsz fújni egy lufit anélkül, hogy hozzáérnél? És egy pillecukrot? A vákuummal és nyomással foglalkozó kísérleti bemutatónkban vizet forralunk hidegen és kivesszük a tejszínhabból a habot.

30 perces előadásunkat 8 éves kortól ajánljuk.

2021. október 15., péntek, 15.00

Láthatatlan tisztaság

Miért tesszük a szánk elé a kezünket tüsszentéskor? Mikor kell(ene) kezet mosnunk? Miért lehet veszélyes akár egy kézfogás is influenzaszezonban? Az interaktív foglalkozáson teszteljük a kézmosási szokásainkat és kiderül, miért is olyan nagyon fontos dolog a higiénia.

A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

2021. október 17., vasárnap, 14.00

A Botanikus Kert titkai  

Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatják az érdeklődők azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki. A kb. 45 perces programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt.

2021. október 16., szombat, 14.00

Vasárnapi tudomány: Élet egy csepp vízben

Mit rejt egyetlen egy vízcsepp? Mi okozza a vizeink zöld elszíneződését nyáron? Milyen extrém körülmények között is képes a túlélésre egy medveállatka? A foglalkozás során megvizsgálhatják a gyerekek, milyen is mikroszkóp alatt a világ, összehasonlítják egy fiatalabb és egy idősebb mesterséges állóvíz élővilágát, valamint megismerhetik a kovaalgát, a zöldszemesostorost és az egyik legkisebb többsejtű élőlényt, a kerekesférget. Ajánlott életkor: 8-12 év

2021. október 17., vasárnap 10:30-11:30 A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.


Szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig várjuk a látogatókat. A részletes programról ITT lehet tájékozódni.

Hétvégi programok az Agórában - október 15 - 17.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére