Jelenlegi hely

Hétvégi programok az Agórában - augusztus 6-7.

Időpont: 2022. augusztus 6-7. szombat-vasárnap 10.00-18.00
Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert - Bejárat a Móricz Zsigmond úti parkoló felől!)

 

Planetárium: A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

Földtől a Világegyetemig az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show, amely szabadon letölthető. Eredetileg angolul készült, de eddig már csaknem húsz nyelvre fordították le, Angliától Japánig, Spanyolországtól Indiáig számos országban vetítik. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Színházzal együttműködve. Narrátor: Varga Klári

 A film angol nyelvű előzetese itt nézhető meg.

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumban ajánlott a maszk használata.

2022. augusztus 6., szombat 11.00 és augusztus 7., vasárnap 14.00

Hegyezd a füled!

Milyen fontos szerepe van a hangoknak az életünkben? Hogyan érzékeli a azokat a fülünk? Láthatóvá tehető egy hanghullám? Lehet-e hangversenyt rendezni az űrben? A fülbemászó kísérletek során kiderül, mennyire összetett dolog a hang, hogyan terjed, és milyen speciális jelenségekre képes, de az érdeklődők megtudhatják azt is, mire jó egy hullámkád.

A 30 perces kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2022. augusztus 6., szombat 12.00 és 15.00

Élet a tojásból

Hogyan változott az évmilliók során a tojás alakja? Mi történik a tojásban a költési időszak alatt? A tojók tojhatnak-e tojást akkor, ha nincs párjuk? Mi határozza meg a lerakott tojások számát? Az előadás során meglesünk egy kakukkfiókát a nádiposzáták fészkében, és kiderül, melyik a Föld ma élő legnagyobb és legkisebb madara, és mekkora a tojásuk.

A 30 perces programot 6 éves kortól ajánljuk.

2022. augusztus 6., szombat 13.00 és augusztus 7., vasárnap 13.00

Planetárium: Satelix

Mire jók a műholdak és mi lesz a jövőjük? Mit tudnak a magyar űreszközök? Milyen hatással vannak az űrtechnikai fejlesztések az életünkre? A TIT Budapesti Planetárium munkatársai, valamint cseh, lengyel, szlovák és német planetáriumok közreműködésével készült teljeskupolás-film bemutatja az európai műholdak céljait, eredményeit, és kiderül az is, hogy miként befolyásolja az űrkutatás a mindennapi életünket.

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumban ajánlott a maszk használata.

2022. augusztus 6., szombat 14.00 és augusztus 7., vasárnap 16.00

Planetárium: Csillagok és szupernóvák

Meddig élnek a csillagok? Milyen sors vár a Napunkra? Mi az a szupernóva-robbanás? Van-e élet a csillagok halála után? Az Agóra új planetáriumi műsorában figyelemmel kísérhetik a látogatók a csillagok születését, életét és elmúlását, szó esik az Orion csillagkép híres vörös óriáscsillagának, a Betelgeuse-nek a közelmúltban feltűnően végbemenő elhalványodásáról, de kiderül az is, hogy a szupernóvák, Világegyetemünk e látványos jelenségei, nem csak a pusztulás hírnökei.

A 25 perces planetáriumi előadást 10 éves kortól ajánljuk.

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a planetáriumi programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

2022. augusztus 6., szombat 16.00

Planetárium: Europe to the Stars

Europe to the Stars takes the viewer on an epic journey behind the scenes at the most productive ground-based observatory in the world, revealing the science, the history, the technology and the people.
Discover the European Southern Observatory in a story of cosmic curiosity, courage and perseverance; a story of observing a Universe of deep mysteries and hidden secrets; and a story of designing, building and operating the most powerful ground-based telescopes on the planet.
The movie focuses on the essential aspects of an astronomical observatory, while offering a broader view of how astronomy is done. From site-testing to locate the best places in the world for observing the sky, to how telescopes are built and what mysteries of the Universe astronomers are revealing.

Europe to the Stars – fulldome english dubbed movie from 5 pm on every Thursday and Saturday.

The 31-min-movie is suitable from the age of 8 and above. The planetarium has a capacity of 30-35 people. Thus, visitors can participate in these programs with a limited number, in order of arrival. Participation is possible with the Agora entry ticket.

2022. augusztus 6., szombat 17.00

Kölyöklabor Extra: Étkezz okosan!

Nyáron vasárnaponként az egyéni látogatók előtt is nyitva áll a diákcsoportok körében oly népszerű BASF Kölyöklabor. A Clever Foodies – Étkezz okosan! című programban Dr. Buborékkal és barátaival együtt kísérletezhetnek a gyerekek. Megtudhatják, miért egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök, milyen folyadékkal lehet kimutatni a C-vitamin jelenlétét egy gyümölcsben, hogyan csoportosítjuk a vitaminokat és vajon mik azok a pigmentek, de kideríthetik azt is, hogy az orrunk vagy a szemünk dönti-e el, hogy mi tűnik finomnak és mi nem.

Ajánlott életkor: 11-14 év

Az egyórás programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várjuk.

2022. augusztus 7., vasárnap 10.30

Planetárium: Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban a nyári csillagképekkel és az aktuális égi jelenségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Június végén Naprendszerünk bolygói egy sorban helyezkedtek el a hajnali égen. Ha valaki lemaradt volna erről az égi eseményről, az előadáson ezt is megtekintheti.

A csillagászati bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a planetáriumi programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

2022. augusztus 7., vasárnap 11.00

Lufimóka

Egy léggömböt nem nehéz kipukkasztani. Vagy mégis? A kísérleti bemutató során a lufi kap hideget, meleget, hegyeset és nehezet, miközben különböző fizikai jelenségeket figyelhetünk meg az elkerülhetetlen durranások közepette.

A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2022. augusztus 7., vasárnap 12.00 és 15.00

Planetárium: The Sun, Our Living Star - angol

The Sun has shone on our world for four and a half billion years. The light that warms our skin today has been felt by every person who has ever lived.
It is our nearest star and our planet’s powerhouse, the source of the energy that drives our winds, our weather and all life.
The passage of the Sun’s fiery disc across the sky — day by day, month by month — was the only way to keep track of time for countless past civilisations.
Don’t be fooled by the terminology; although it is a typical dwarf star, the Sun consumes 600 million tons of hydrogen each second and is 500 times as massive as all the planets combined.
Discover the secrets of our star in this planetarium show and experience never-before-seen images of the Sun’s violent surface in immersive fulldome format.

The Sun, Our Living Star – fulldome english dubbed movie from 5 pm on every Wednesday, Friday and Sunday.

The 24-min-movie is suitable from the age of 8 and above. The planetarium has a capacity of 40 people. Thus, visitors can participate in these programs with a limited number, in order of arrival. Participation is possible with the Agora entry ticket.

2022. augusztus 7., vasárnap 17.00

Szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig várjuk a látogatókat. A részletes programról ITT lehet tájékozódni.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére