Jelenlegi hely

Tudományvásár a belvárosban

Időpont: 2022. szeptember 29. csütörtök 14.00 - 18.00
Helyszín: Debrecen, Csapó utca

 

Mekkora a „semmi” ereje, és hogyan lehet előcsalogatni? Láthatóvá tehető egy hanghullám? Milyen mutatványokra képes egy humanoid robot és hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg? Idén ősszel látványos színpadi bemutatókkal költözik az Agóra a belvárosba, a Csapó utcára: a híres magdeburgi kísérletet rekonstruálva megpróbálnak széthúzni két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő félgömböt, amelyeket sem csavar, sem ragasztó nem tart össze, többek között kiderül, milyen speciális jelenségekre képes a hang, és szétfolyhat-e a levegő. Bemutatkozik Aibo, a robotkutya és Nao, a humanoid robot is. Emellett számos izgalmas játék is várja az érdeklődőket.

A rendezvény látogatása ingyenes. A rendezvény az Agóra Tudományos Élményközpont szervezésében valósul meg.

Időpont: 2022. szeptember 29., csütörtök 14:00-18:00

Helyszín: Csapó utca

14:00
A magdeburgi kísérlet Debrecenben
Sem csavar, sem ragasztó nem tartja, mégsem tudná 16 ló sem széthúzni azt a két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő félgömböt, melyekkel a híres magdeburgi kísérletet ismételjük meg. Mekkora a semmi ereje, és hogyan lehet előcsalogatni? A bemutatón ez is kiderül!

15:00
Hangpróba
Mi is a hang és hogy „néz ki”? Hogyan terjed a Földön és hogyan a világűrben? Vajon miért lesz magasabb hangja egy rövidebb szívószálnak? Mi is az az állóhullám és mit jelent a rezonancia? Miért ne lépjünk egyszerre a hídon? A „hangos” kísérletek során kiderül, milyen speciális jelenségekre képes a hang, és megismerhetünk egy olyan hangszert is, amelyet érintés nélkül lehet megszólaltatni.

16:00
Robotikabemutató
Találkoztál már humanoid robottal vagy simogattál robotkutyát? Vajon tud-e egy robot tájcsizni, zenélni vagy kirakni egy Rubik-kockát? A bemutatón megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen feladatok, mutatványok végrehajtására képesek ezek a bonyolult felépítésű eszközök, milyen szerepük lehet a mindennapjainkban, és vajon hová fejlődhetnek még a robotok.

17:00
Fagyos kísérletek
Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a mágnesek repülni kezdenek, sőt az elektromos áram is összezavarodik. A látványos kísérleti bemutató alatt megtudhatjuk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

A napokban belefutottam egy anyukák között zajló beszélgetésbe mely igazán megosztotta a társaságot.  Arról diskuráltak a játszótéren ücsörögve, hogy vajon mennyire illik/kell/szabad kimutatni az érzelmeinket a gyerekek előtt. Nagyon érdekes meglátásokat hallottam, melyeket most szeretnék veletek is megosztani. Sőt, kíváncsian várom véleményeteket a témában. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

Ólom, higany, króm.. nem csak a kémiaóráinkon szereplő elemek. Nap mint nap kapcsolatba kerülünk velük, krómozott eszközök és aluminium edények állnak a konyhákban, ólom van a nem étkezési célokra szánt kerámiamázakban... soroljam?
Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Akárhogy nézzük, hosszú volt az a 72 nap nyári szünet.  Biztos lehetsz benne, nem Te vagy az egyedüli, aki csemetéje minden imádata mellett ne érezne időnként így. A sulikezdés okozta féktelen örömképekkel szeretnénk erőt adni a szünet utolsó napjaira.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére