Jelenlegi hely

Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

Időpont: 2022. szeptember 30. péntek 15.00 - 21.40
Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert - Bejárat a Móricz Zsigmond úti parkoló felől!)

 

Az Agóra a hagyományokhoz híven idén is teret biztosít középiskolás fiataloknak, köztük a WATCH programba bekapcsolódott diákoknak, hogy bemutathassák legújabb fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett a látogatók találkozhatnak a kutatás-fejlesztésben és tudományos tevékenységben élenjáró helyi cégekkel és szervezetekkel, kipróbálhatnak különleges interaktív eszközöket, meghallgathatnak izgalmas ismeretterjesztő előadásokat, szakvezetéssel bejárhatják a Botanikus Kertet, a gyerekek pedig animációt vagy játékot készíthetnek egy Scratch-workshopon.

A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. A jelentkezni a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet majd szeptember 15-től

Időpont: 2022. szeptember 30., péntek 15:00-21:40

PROGRAMOK

Felfedező zóna
15:00-21:00

Okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek többek között azok a 10. osztályos lányok, akik részt vettek az Agóra által októberben indított WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs programban. Idén a Kutatók Éjszakáján nemcsak ezeket az izgalmas projekteket nézhetik meg a látogatók, az élményközpont a hagyományokhoz híven teret biztosít más középiskolás fiataloknak is, hogy bemutathassák legújabb fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett a látogatók találkozhatnak a kutatás-fejlesztésben és tudományos tevékenységben élenjáró helyi cégekkel és szervezetekkel, valamint kipróbálhatnak különleges interaktív eszközöket is.

A pedagógusok és diákok jelentkezését ezen az űrlapon keresztül várják.

Egyéb programok

Álmodj meg valamit!
15:00, 17:00
Scratch egy kreatív, blokk-alapú programozási felület, melynek segítségével a gyerekek könnyedén készíthetnek animációkat és mini játékokat. A workshop során egy nagyon egyszerű kis animációt vagy játékot készítünk el a gyerekekkel attól függően, hogy milyen szintű scratch-tudással rendelkeznek. A workshop kedvcsináló jellegű, így főként kezdő scratchelőknek ajánljuk.
50 perc
Az EPAM Systems munkatársai

A Botanikus Kert titkai
15:00, 16:00, 17:00
Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatják az érdeklődők azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki.
A programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt. (Rossz idő esetén előadás a Nagyerdőről.)
45 perc
Antal Borbála és Kiss Gabriella, Agóra

Előadások

15:00
Gyógyító állatok
Valószínűleg mindenki tapasztalta már a mindennapok során, hogy milyen jó állatok közelében lenni. Az előadáson megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen hatások is érnek bennünket, ha állatokkal vagyunk együtt, mely állatok alkalmasak terápiás célra, milyen feltételei vannak a lovasterápiás foglalkozásoknak, és hogy mi a különbség a terápiás kutya és a segítőkutya között. Kiderül az is, miért vált népszerűvé az alpaka és a delfin az állatasszisztált gyógykezeléseknél.
40 perc
Előadó: Antal Borbála, Agóra

16:00
Hullócsillagok társasága
Augusztusban jelentkezett a közismert Perseida meteorraj. Szép meteorokat láthattunk a Perseus csillagkép irányából. Ezek egy 133 évente visszatérő üstökös szétszóródott apró darabkái, melyek nagy sebességgel a Föld légkörében felizzanak és okozzák ezt a fényjelenséget. Érdemes máskor is az égre pillantani, hiszen az év szinte minden hónapjában megcsodálhatunk hasonló jelenséget.
40 perc
Előadó: Zajácz György, Magnitúdó Csillagászati Egyesület

17:00
A repülés a szenvedélyünk
Miből készülhetnek a repülőgépek alkatrészei? Vajon milyen rendszerek segítenek abban, hogy a fedélzeten biztonságos és kényelmes legyen az utazás? Kik és hogyan találják ki, valósítják meg, és fejlesztik ezeket az összetett megoldásokat? Az előadás során választ kaphatnak a kérdésekre az érdeklődők, és bepillanthatnak a repülőgépgyártás kulisszái mögé.
30 perc
Előadó: Kállai Imre, Head of Engineering, Diehl Aviation Hungary Kft.

18:00
Az autózás jövője, avagy mérnöki kihívások a közlekedésben
Valóban forradalmi változások zajlanak a közlekedésben? Milyen irányba fejlődnek a vezetés-támogató rendszerek? Elképzelhető-e, hogy néhány évtizeden belül kizárólag elektromos autókkal járunk majd, és elterjedhetnek-e az önvezető közlekedési eszközök? Az előadásból az is kiderül, hogy az új kihívások milyen tudományos megoldásokat hozhatnak, és az autózás jövőjének alakulásában milyen szerepet játszik a tesztelés, a mérés és az automatizáció.
Időtartam: 40 perc
Előadó: Kovács Bence, Staff MFG Test Engineer, NI

19:00
A videójátékok története
Tudtad, hogy az első videójátékot a radartechnológia inspirálta? Vajon miért volt jelentős az Atari cég a játékpiacon? És mi okozhatta az 1983-as videójáték-összeomlást? Az előadás során megismerheted az elmúlt években kiadott legfontosabb játékokat és megtudhatod, hogy mi volt minden idők legrosszabb videójátéka. Arra is fény derül, hogy milyen hátrányokkal és előnyökkel járhat ez a hobbi.
40 perc
Előadó: Ludányi Ágota, Agóra

20:00
A kabai lebkő
1857-ben Kaba község határában meteorit zuhant le az égből, hullását több településről is látták, másnap pedig csodával határos módon találták meg. A kő ezt követően az ország és a világ egyik leghíresebb meteoritja lett. Az előadásból kiderül, pontosan hová esett le a híres kabai lebkő, miért annyira különleges, milyen legendák övezik, de az érdeklődők kezünkbe vehetik a kő másolatát is, amely az Agóra 3D nyomtatójával készült.
40 perc
Előadó: Kovács Gergő, Agóra

21:00
A szemfényvesztés tudománya
Mi köze van a szemfényvesztésnek az orvostudományhoz? Hogyan hajtotta végre Harry Houdini, a híres bűvész és szabadulóművész saját házában gondolatátviteli trükkjét? Vajon miért hiszünk az illuzionistáknak, és hasznosították-e megszerzett tudásukat más területeken is? Az előadáson bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a szemfényvesztés és a tudomány közös területeibe, és érdekességeket hallhatnak a bűvészet történetéből.
40 perc
Előadó: Antal Borbála, Agóra

Ezen a napon nemcsak a Móricz Zsigmond út felőli kapun közelíthető meg az élményközpont, a gyalogos forgalom számára megnyitják az egyetem Matematika-Földtudományi épületéhez közel található gazdasági bejáratot is.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

A napokban belefutottam egy anyukák között zajló beszélgetésbe mely igazán megosztotta a társaságot.  Arról diskuráltak a játszótéren ücsörögve, hogy vajon mennyire illik/kell/szabad kimutatni az érzelmeinket a gyerekek előtt. Nagyon érdekes meglátásokat hallottam, melyeket most szeretnék veletek is megosztani. Sőt, kíváncsian várom véleményeteket a témában. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

Ólom, higany, króm.. nem csak a kémiaóráinkon szereplő elemek. Nap mint nap kapcsolatba kerülünk velük, krómozott eszközök és aluminium edények állnak a konyhákban, ólom van a nem étkezési célokra szánt kerámiamázakban... soroljam?
Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Akárhogy nézzük, hosszú volt az a 72 nap nyári szünet.  Biztos lehetsz benne, nem Te vagy az egyedüli, aki csemetéje minden imádata mellett ne érezne időnként így. A sulikezdés okozta féktelen örömképekkel szeretnénk erőt adni a szünet utolsó napjaira.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére