Jelenlegi hely

Hétvégi programok az Agórában - május 14-15. - Az állatok és növények hétvégéje

Időpont: 2022. május 14-15., szombat-vasárnap 10.00-18.00
Helyszín: Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert - Bejárat a Móricz Zsigmond úti parkoló felől!)

 

Kreatív tudomány: Fűfej

A játékos foglalkozássorozat keretében minden hónap második szombatján érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.

Vajon mi történik fény nélkül a növényekkel? És meddig bírják víz nélkül? Ennek a foglalkozásnak a középpontjában a növények állnak, és a gyerekek saját fűfejet is készíthetnek.

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

Alsó korhatár: 5 év

2022. május 14., szombat 10.30

HangZOO - Állati hangtár

Hol hordják a rovarok a „fülüket”? A németjuhásznak jobb a hallása vagy a nagy viaszmolynak? Milyen hangokkal jelzi a területét a róka? Képes-e utánozni egy állat a fényképezőgép vagy a láncfűrész hangját? Az interaktív előadáson az is kiderül, mennyire ismered az állati hangokat.

A 40 perces ismeretterjesztő programot 6 éves kortól ajánljuk.

2022. május 14., szombat 11.00 óra

Fagyos kísérletek

Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik, sőt akár egy banánnal is be tudjuk verni a szöget a fába. Próbáld ki nálunk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!

A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2022. május 14., szombat 12.00 és 15.00 óra

Élet egy tojásból

Hogyan változott az évmilliók során a tojás alakja? Mi történik a tojásban a költési időszak alatt? A tojók tojhatnak-e tojást akkor, ha nincs párjuk? Mi határozza meg a lerakott tojások számát? Az előadás során meglesünk egy kakukkfiókát a nádiposzáták fészkében, és kiderül, melyik a Föld ma élő legnagyobb és legkisebb madara, és mekkora a tojásuk.

A 30 perces programot 6 éves kortól ajánljuk.

2022. május 14., szombat 13.00 óra

Nem csak a Földön a barátaink - Űrutazó állatok és növények

Melyek voltak az első űrutazó élőlények? Hogyan viselkednek az élő szervezetek a világűrben? Tudnak-e a pókok hálót szőni a súlytalanságban? Melyek azok az élőlények, amik a “világűrre születtek”? Milyen növények lehetnek az űrutazók segítségére? Az előadáson megismerhetik a látogatók a leghíresebb űrhajós állatokat.

Az ismeretterjesztő előadást 8 éves kortól ajánljuk.

2022. május 14., szombat 14.00 óra

Állati kommunkáció

Miért ciripelnek a tücskök, szöcskék és miért énekelnek a bálnák? Mi a különbség az állatok kommunikációja és az emberi beszéd között? Melyek a legjellemzőbb kommunikációs formák? Az ismeretterjesztő előadáson kiderül, hogy tényleg beszélnek-e az állatok, és ha igen, akkor mit mondhatnak, de azt is megtudhatják az érdeklődők, hogyan kommunikálnak velünk kis kedvenceink.

A 25 perces programot 10 éves kortól ajánljuk.

2022. május 14., szombat 16.00 óra

Vasárnapi tudomány: Induljon a szafari!

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők az egyórás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

A képzeletbeli szafarin felfedezhetik a gyerekek a Föld harmadik legnagyobb kontinensének élővilágát. Kiderül többek között, hol található a földrész legmagasabb pontja, melyik a legnagyobb szigete és folyója, de megtudhatják a gyerekek azt is, hol és hogyan is él az állatok királya, és megismerkedhetnek a hatalmas kiterjedésű szavannák, nagy csordák és lenyűgöző élőlények világával.

Ajánlott életkor: 6-10 év

2022. május 15., vasárnap 10.30

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várjuk. Az egyórás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

Gyógyító állatok

Valószínűleg mindenki tapasztalta már a mindennapok során, hogy milyen jó állatok közelében lenni. Az előadáson megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen hatások is érnek bennünket, ha állatokkal vagyunk együtt, mely állatok alkalmasak terápiás célra, mi a különbség a terápiás kutya és a segítőkutya között, de kiderül az is, miért vált népszerűvé az alpaka az állatasszisztált gyógykezeléseknél.

Az előadást 8 éves kortól ajánljuk.

2022. május 15., vasárnap 11.00 óra

Hegyezd a füled!

Milyen fontos szerepe van a hangoknak az életünkben? Hogyan érzékeli a azokat a fülünk? Láthatóvá tehető egy hanghullám? Lehet-e hangversenyt rendezni az űrben? A fülbemászó kísérletek során kiderül, mennyire összetett dolog a hang, hogyan terjed, és milyen speciális jelenségekre képes, de az érdeklődők megtudhatják azt is, mire jó egy hullámkád.

A 30 perces kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

2022. május 15., vasárnap 12.00 és 15.00 óra

A Botanikus Kert titkai

Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatják az érdeklődők azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki.
A kb. 45 perces programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt.

Rossz idő esetén Az ezerarcú Nagyerdő című előadásunkat hallgathatják meg.

2022. május 15., vasárnap 13.00 óra

A denevérek világa

Mi is a denevér, emlős vagy madár? Hol laknak és miért veszélyeztettek a denevérfajok? Vajon minden denevér vérszívó? Kell-e tartanunk attól, hogy a hajunkba ragad? Az előadásból számos érdekesség kiderül ezekről a csodálatos, de félreértett állatokról.

A 40 perces interaktív előadást 8 éves kortól ajánljuk.

2022. május 15., vasárnap 14.00 óra

Erdei vadjaink

Vajon melyik állat szeret még dagonyázni a vaddisznón kívül? Miért borítja barka a szarvasok agancsát és tulajdonképpen mi is az? Miről ismerhetjük fel, hogy őz vagy vaddisznó nyomára bukkantunk-e erdei sétánk során? Az interaktív előadáson erdei vadjaink nyomába eredhetnek az érdeklődők.

A 25 perces programot 6 éves kortól ajánljuk.

2022. május 15., vasárnap 16.00 óra

Szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig várjuk a látogatókat. A részletes programról ITT lehet tájékozódni.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére