Jelenlegi hely

Debreceni Zsidónegyed - Múzeumok éjszakája

Időpont: 2021. június 26., szombat 22.00
Helyszín: Debreceni Zsidónegyed – Ortodox udvar (Debrecen, Pásti u 4.)

A város szívében található Debreceni Zsidónegyed számos izgalmas, látványos, unikális látnivalót kínál. Épített öröksége, tárgyi emlékei, hagyományai, gasztronómiája, rendezvényei erőteljes vonzerővel bírnak. Az év legrövidebb éjszakáján két helyszínen is szeretettel várjuk látogatóinkat! 

  • 22.00 - 23.00 óra Tárlatvezetés Palotai Erzsébet „Ima a gyermekekért” című kiállításán

Az emberi társadalomban mindig fontos volt az utódlás biztosítása, a gyermekvállalás, a gondoskodás és áldozathozatal. Úgy tűnik mára ez megváltozott, mint annyi minden ez is összekuszálódott, értékzavaros lett. Szétesni látszanak az alapvető emberi értékek. Évente 30 gyermek hal meg Magyarországon bántalmazás vagy elhanyagolás miatt. A gyermekbántalmazás társadalmi probléma, megelőzésében minden felelős, érett felnőttnek kiemelt szerepe van. Talán a művészet is tud szemléletváltást szolgálni, vagy szembesíteni a felnőtt társadalmat azzal, hogy az emberi világ nem jó úton halad. A vernisszázs az eldobott, elhagyott, bántalmazott gyerekeknek állít emléket. A kiállításon a művész kalauzolja végig az érdeklődő látogatókat.

  • 23.00 óra Zsidónegyed túra Ortodox udvar - 4025 Debrecen, Pesti u. 4.

Éjszakai tárlatvezetés: sétánkon végigjárjuk az Ortodox udvar unikális helyszíneit. Megtekintjük az Ortodox Zsinagógát, a Bét Hamidrást (a Kis zsinagóga, ahol a napi imádkozások folynak), az egykori női Mikvét (rituális fürdő) és kóser Vágodát, valamint a Holokauszt-emlékfal előtt tisztelgünk a Debrecenből elhurcolt és elpusztított 6000 zsidó emléke előtt.  A sétát vezeti: Szalai Andrea, a Debreceni Zsidónegyed munkatársa

  • 22.00, 23.00 és 0.00 órakor Kérdezd a rabbit! – Beszélgetés és tárlatvezetés az interaktív Rabbiszobában
  • Zsidónegyed - Székház 4025 Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky utca 26.

Az interaktív Rabbiszoba egy rabbi életébe, mindennapjaiba nyújt betekintést, a kiállítás az 1800-as évek második felének és az 1900-as évek elejének hangulatát idézi meg, az itt látható tárgyak az egykor élt rabbik és a hitközség tagjainak hagyatékaiból származnak.

​A program során Shmuel Faigen debreceni rabbival is találkozhatnak és beszélgethetnek az érdeklődő látogatók.  A Rabbiszobában Kreisler Gábor a Debreceni Zsidónegyed munkatársa várja és kalauzolja a látogatókat.  

A Múzeumok éjszakáján féláron látogatható a Zsidónegyed, a jegyek a Pásti utcai Zsinagógában vásárolhatók meg érkezéskor, vagy előzetesen 2021. június 22-től nyitva tartási időben. A megvásárolt jegyek minden helyszínre és programra egyaránt érvényesek! Jegyárak:  Felnőtt: 600 Ft  Nyugdíjas és diák: 300 Ft

Múzeumok Éjszakája 2021
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó a csend?

Mire jó a csend?

Túl nagy a zaj a világban, rengeteg inger, üzenet jut el hozzánk, állandóan szól valami. Értékessé vált a csend, hiszen a rohanó hétköznapokon kevés adatik belőle. Amikor nyáron egy hétre kiürült a lakásunk – táborozó gyerekek, üzleti úton lévő férj – „megcsendült a csend”.
„Elereszti a hasizmokat úgy, hogy a hasa kissé lesüllyedjen, majd elgondolkozik azon, hogy már megint milyen kövér lett az utóbbi időben”- avagy a nő és férfi közötti különbségek

Szégyenlős vagy csábító - avagy a nő és a férfi közötti különbségek a zuhanyzóban

Micsoda rendkívüli kihívást jelent az, ha valaki úgy dönt, megosztja sorsát, vagy inkább a fürdőszobáját egy ellenkező neművel... 
Hol zöldebb?

Zöldnek lenni trendi! Magyarország zöld térképe

Egy nagyon kedves olvasónk, Gábor kérésére most egy olyan hazai gyűjteményt hoztam el Nektek, amiben térképes és tematikus kereső segítségével tudjátok fellelni azokat a helyeket és szolgáltatókat, akik egy kicsit zöldebbé teszik mindennapjaitokat.
Amit mond és amit gondol - 15 férfi-mondat

Amit mond és amit gondol - 15 férfi-mondat

A férfiak sohasem fogják megérteni a nőket, és a nők sohasem fogják megérteni a férfiakat...
Ugrás az oldal tetejére