Jelenlegi hely

Posztós Réka

Fontos számomra, hogy a hozzám forduló családokat és gyerekeket egyéni, személyhez illesztett módszerekkel segítsem fejlődésükben, a fejlődést elősegítő környezet kialakításában.

Posztós Réka vagyok. 2011-ben a Debreceni Egyetemen végeztem pszichológusként.
Jelenleg az Integratív Pszichoterápiás Egyesület módszerspecifikus integratív gyermekterapeuta képzésében veszek részt.

Öt éve foglalkozom gyerekekkel és gyerekcsoportokkal. Fontos számomra, hogy a hozzám forduló családokat és gyerekeket egyéni, személyhez illesztett módszerekkel segítsem fejlődésükben, a fejlődést elősegítő környezet kialakításában.
Célom, hogy felderítsem a gyermeki életvilág zavarait, hiányait, majd gyógyító légkört teremtve, hatástalaníthatóvá váljanak az adott sérülési pontok. 
Kiemelten fontos számomra, hogy elősegítsem a kommunikációt a családon és a szociális háttéren belüli különböző környezetek között, annak érdekében, hogy a gyerek egy egészséges, „elég jó” életben folytathassa tovább élete útját.

Mottóm: A Kicsikért, hogy Naggyá válhassanak!

Milyen problémákkal fordulhat hozzám?

  • nevelési gondok, elbizonytalanodás nevelési kérdésekben
  • szülő-gyermek kapcsolati nehézségek, konfliktusok
  • testvérkapcsolati problémák
  • alvási és étkezési zavarok, szobatisztasági problémák
  • krízishelyzetek kezelése
  • szorongások kezelése
  • beilleszkedési problémák
  • tehetség- és érzelmi intelligencia, társas készségek fejlesztése

Válaszom érkezéséig 1-2 nap türelmét kérem!

tel: 06-70/420-6327

Hozzászólások

Kedves Réka!

Nagyon köszönöm a segítségét. A kislányom szobatiszta lett. Tanácsát elfogadva és betartva, nem kellett 1 hét. Persze meg is kellett érnie rá, de egy kis plusz kellett és ezt a pluszt Önnek köszönhetem.

Üdvözlettel: Barbara

Kedves Réka!

A 6 éves és a 3,5 éves kisfiam január óta egy csoportba járnak az óvodában, mivel itt a vegyes csoportok jellemzőek. Már az elejétől kezdve izgultam, hogy fognak tudni együtt járni, mivel teljesen más természetűek, a nagyobbik fiam nyugodtabb, kiegyensúlyozott, megfigyelő típus, a kisebbik elég harcias, szeret a középpontban lenni, és ennek hangot is adni. Sokat gondolkodtunk, vajon jó-e egy csoportba tenni őket, de aztán a kicsi könnyebb beszokása miatt a közös csoport mellett döntöttünk. A tavalyi tanév türhetően telt, nem voltak nagy viták közöttük, azonban szeptembertől, ill már a nyári szünet végén is láthatóan egymás agyára mennek, és ami a legrosszabb, hogy nem a kicsi tanulja el a nagy jó viselkedését, hanem fordítva, a nagy kezd "lesüllyedni" a 3 éves szintjére, amitől látom, hogy ő sem érzi jó magát. Az óvodában nagyon sérti a kisebbik fiam önbizalmát, hogy kicsinek mondják, és a kiscsoportosok közé sorolják, és a nagyobb testvér miatt ez még inkább bántja, emiatt állandó vita van (pl. a nagyobbik fiamat elviszik színházba, de a kisebbiket nem, pedig ő is szeretne menni).  Most ismét úgy érzem, mégis jobb lenne a kicsit átírtani egy másik csoportba, de nem tudom, ez a változás mit hozhat ki belőle. Nehezen megy a visszaszokás is, reggel mindig sír a kicsi, az óvónéninek kell bevinnie. Ami még a változtatás mellett szól, hogy a csoportjukban van egy autista kislány, akit már tavaly óta elfogadtak, elfogadtunk, de továbbra is látom, hogy akaratlanul is sok rossz viselkedést átvesznek tőle, ill az egyik óvó nénivel sem vagyunk megelégedve, nem mosolyog, csak fegyelmez, "csak úgy van". Mit tehetnék ebben az esetben? Kérjem, a kisebbik fiam másik csoportba helyezését? Köszönöm a válaszát, Huszár Enikő

Kedves Enikő! 
Azt gondolom a probléma sokrétű és összetett. Először javasolnám, hogy egyeztessen az óvónőkkel, hogy ők mit látnak a gyerekek viselkedésén. Alapvetően a vegyes csoport jó fejlődési lehetőséget nyújt a gyerekek számára, illetve normál esetben nem jelenthet problémát, hogy gyermekei egy csoportba járnak. Gyanús, hogy nagyobbik fia,azért kezdi átvenni öccse viselkedési stílusát, mert azt hatékonyabbnak látja. 
Az óvodai reggeli sírás gyakori pici gyerekeknél.A minősége, illetve a hossza azonban jelzés értékű lehet. Fontos, hogy a gyerekek megérzik rajtunk szülőkön,ha nem bízunk meg abban a személyben akinek a gondjaira bízzuk őket. Amennyiben ön nincs megelégedve az óvodapedagógus munkájával ezt viselkedésével akarva, akaratlanul sugallhatja gyermekének.

Az óvodákban jelenleg az integráció az irányító elv. Amennyiben a pedagógusok jól felkészültek, az autita gyermek jelenléte nem lehet kártékony hatással gyermekére.

Azok alapján az információk alapján, amiket megosztott velem,ennyiben tudok segíteni önnek. Gondolja végig, jó helyen tudja -e gyermekeit a nap folyamán és ez alapján hozza meg döntését. 
Amennyiben további segítségre lenne szüksége,keressen bizalommal.

Kedves Réka!

Kislányom februárban tölti be a 3 évet. Ettől függetlenül ő már óvodába jár, mivel augusztus óta nappal szobatiszta. Legalábbis eddig azt hittük. Ugyanis az óvodában nem hajlandó elmenni a wc-be, egyszerűen a ruhába enged mindent. Ezzel szemben viszont otthon, illetve mikor én /édesapja vagy a mama a közelében van teljes megbízhatósággal használja a bilit/wc-t. Ez igaz az ovira is, velünk minden probléma nélkül megy a mosdóba. Viszont az óvónőkkel nem hajlandó. Pedig nagyon szeretik, sőt imádják! Mi lehet ennek a hátterében, mivel tudnék segíteni neki, hogy az oviban is menjenek ezek a dolgok?

A történethez hozzátartozik még az is, hogy mikor augusztusban szobatiszta lett, utána ő még bölcsibe került vissza. Csak ott nem kaptunk pozitív megerősítést és segítséget a dadáktól, egyszerűen visszaadták rá a pelenkát. Onnantól kezdve a gyerek sírva ment reggelente a bölcsibe (nem csak az elválásnál volt sírás), akkor gondoltuk, hogy megpróbáljuk vele az ovit, ahová a bátyja is jár. A közösségbe nagyon jól beilleszkedett (szemben a bölcsivel, ahol reggelente soha nem tudtam otthagyni sírás nélkül), az egyik legügyesebb kismanó, csak hát a wc.....

Szeretnék segítséget kérni, hogy mit tegyek, mert ennek már kb 2,5-3 hónapja.

Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

Szilvia

Kedves Szilvia!

Amikor egy kisgyermek szobatisztává válik majd újra elkezd bevizelni akár alvás közben, akár a nappali elmélyült játék idején, az mindenképp nagyon erős jel. A kislány valami miatt szorong, nem tudja nyugodtan, biztonságban érezni magát. Ennek mindaz, amit felsorolt, oka lehet, illetve ezen kívül más tényezők is, amit sajnos ennyi információ birtokában nem tudok megállapítani. Azt sejtem, hogy mindamellett, hogy a gyermek viselkedését a bölcsödei rossz élmények befolyásolják, szeparációs szorongással is megterhelt lehet még a helyzet.Azt javaslom mielőbb kérjenek szülőkonzultációs időpontot az óvoda pszichológusától ,amennyiben rendelkezésre áll a szakember az intézményben. Ha erre nincs lehetőség, akkor is javasolnám, hogy mielőbb konzultáljon más úton szakemberrel, hogy mielőbb megkezdődhessen a gyermek megsegítése.