Jelenlegi hely

Kathiné Serestyén Éva

Válaszolok minden kérdésre terhességi hetekkel, szüléssel, újszülött gondozással, szoptatással kapcsolatban.

Kathiné Serestyén Éva vagyok. Szülésznőként dolgoztam évekig a debreceni Női Klinikán, jelenleg szoptatási tanácsadóként dolgozom. Ez nemcsak hivatás számomra, hanem a hobbim, többek között az életem a kismamák és az újszülöttek. Munkám során azt tapasztalom hogy rengeteg kérdés megfogalmazódik a kismamákban illetve az anyukákban, csak sokszor nem merik feltenni kérdéseiket. 

Válaszolok minden kérdésre terhességi hetekkel, szüléssel, újszülött gondozással, szoptatással kapcsolatban. Mindezt tanult és személyes tapasztalatok alapján, hiszen van két gyermekem: lányom 9 éves fiam pedig 3 éves.

 

A kérdésekre 3-5 napon belül válaszolok.

Hozzászólások

Kedves Éva!

Két hetes kisfiam eddig nagyjából két óránként kért anyatejet. Két napja azonban szinte egész nap fél óránként-óránként felébred és rágja a kezét, tátja a száját. Igazából egész nap szopizna. Barátnőm felvetette, hogy nála is ez volt és a védőnője mondta neki, hogy nincs elég teje, mert éhes maradt a pici. Előfordulhat,hogy nálam is ez a helyzet és azért nem alszik tovább a kicsi, mert éhes marad?

ELőre is köszönöm a válaszod!

 

 

Üdvözlöm!Nem biztos ,hogy teljesen jó technikával szopik a baba és ezért lehet tényleg kevesebb a tej mennyisége.Amikor valaki megszül a szervezet teljesen rááll arra hogy minél több anyatej legyen, tehát nincs olyan hogy valakinek kevés a teje alapban csak az lehet hogy nem jó technikával szopik a baba és ezért lesz kevesebb de így látatlanban sajnos ezt nem tudom biztosan megmondani.(Elérhetőségem 30/29-49-117)Amit leírtál arra én is azt tudom mondani ,hogy éhes marad.Minden jót kívánok nektek.

Kedves Éva! 

Ma 10 napos a kislányom. Szoptatok, de úgy érzem, valami nincs teljesen rendben. 

Mar a legelső napon, még a kórházban mellbimbóvédővel kezdtem el szoptatni mert azt mondták odabenn, hogy kicsi a mellbimbóm ,használják védőt. Azóta is azzal szopizunk. Viszont sokszor van, hogy baba ébren van több órán át, es képes óránként visszakéredzkedni, rágja az öklét, sír. Tejem sem túl sok van, mert szopi után alig tudok belőle fejni, bár a védőben mindig van, hallom is,ahogy nyeli... A gyakori szopásnak lehet oka a védő? Le lehet szoktatni róla? Szoktunk próbálkozni, de egyszerűen nem tud rácuppanni. Es egyáltalán muszáj leszokni a védőről? Okozhat neki vmi problémát később, mint beszédfejlődési zavarok, vagy a fogának? 

Koszonom a válaszát!

 

Kedves Éva! 

5hetes kislanyom szoptatasa kapcsan szeretnek segitseget kerni! A korhazbol hazaterve kertuk csecsemosno segitseget a szoptatasban,aki látva a babank mellen valo viselkedeset azt mondta,hogy a baba lusta,nem fog szopni,csak nyammog a mellen! A vedono meglatasa szerint ugyes baba,eroltetni kell a szoptatast! Az en meglatasom szerint a babam eleg mohó,turelmetlen,ha ehesen mellre teszem,kb.5-10perc utan elvesziti a turelmet,vorosodik,csapkod,sir...Ilyenkor kerul elo a cumisuveg. Nagyon szeretnem szoptatni a babamat,mert jelenleg fejem neki a tejet, ami nagyon maceras...Mellette pedig tapszert is kap,mert naponta ket mellbol kb. 250-300ml-t sikerul kifejni jo esetben.Olvastam a net-en,hogy letezik az ugynevezett SNS, szoptato szonda nevu keszulek. Erdeklodnek,hogy onnek ezen keszulek kapcsan van-e tapasztalata?Erdemes lehet egy ilyenbe beruhazni,ha a babam turelmetlen,es maris azonnal igenyli a taplalekat. A net-en kisse megoszlanak a velemenyek rola. Ez segithet atterniva cumisuvegrol,tapszerrol a,cicire?segitseget koszonom

Szia! Bimbóvédőről való leszokáshoz szeretnék segítséget kérni. A kislányunk 3 és fél hónapos,az ellapuló mellbimbóm miatt tanácsolták még a korhàzban hogy használjal bilmbóvédőt. Próbálkoztunk leszokni de nem sikerült. Eleinte állandòan ébresztgetni kellett a picit hogy egyen így nem erőltettük most meg már nem fogadja el a cicit. Ha bekapja is félàlomban azonnal  elfordítja a fejét ha megérzi,hogy nincs rajta a szilikon. Sokszor este pedig türelmetlen,csapkod a kezével mikor enne és néha szinte nem is tudom egy darabig megetetni mert mire jönne a szilikonból a tejcsi már bedühödik és nagy síràs a vége. Gondolkoztam hogy levágok mindig egy darabot hátha akkor leszokna róla de félek hogy éles szegélye lesz és megvágja a nyelvét. Tudnál nekem segíteni? Akár személyesen is találkozni?

Válaszod előre is köszönöm!

Üdvözlettel:.

Nóri 

Kedves Éva!

Érdekelne hogy estleg személyes találkozóra van e lehetőség?

Úgy érzem nem boldogulok jól a szoptatással mert túl gyakran éhezik meg újra a babám.

Van hogy alig telik el másfél óra és újra kéri. Gyanakodtam hogy esetleg kevés vagy nem elég tápláló a tejem,vagy rossz technikával szoptatok. Ezért gondoltam hogy segítséget kérnék.

Válaszát előre is köszönöm.