Jelenlegi hely

Debrecenbe kéne menni... a Virágkarneválra!

Családi Városkalauz a Debrecenimamik tollából. 

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna már a Debreceni Virágkarneválról. A több mint ötvenéves múltra visszatekintő rendezvény már szüleink, sőt akár nagyszüleink szemében is vonzó és érdekes esemény volt, és hosszú évek óta a közszolgálati televízió is közvetíti. Az évről-évre idelátogató turisták sokasága pedig a bizonyíték arra, hogy sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy egyszer szeretne személyes résztvevője is lenni az ország második legnagyobb városának már-már kultikus rendezvényének.
A Debrecenimami csapatának tagjai debreceniként, vagy ide származottként sokan szeretjük ezt a nagyszabású ünnepet, és örömmel látjuk az ide látogató családokat. Mostani cikkünkkel pedig szeretnénk segíteni a csemetékkel itt vendégeskedő családoknak, hogy jól érezzék magukat a Debreceni Virágkarneválon – ezért kis- és nagygyerekes családanyák „szemüvegével” készítettünk egy Családi Városkalauzt a Virágkarneválra.

Fotó: Kölcsey Központ

Debrecenben már nem csak egy nap az ünnep

A klasszikus Virágkarnevál, a virággal díszített, nagyméretű kocsik felvonulása – amit sokan akár az esti Híradóból ismernek –, augusztus 20-án zajló, egynapos rendezvény. Mára azonban a Debreceni Virágkarnevál – mely 2017-ben már az 51. felvonulás – több, mint egyhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Idén augusztus 12. és 23. között kiállítások, virágos rendezvények, koncertek, utcaszínház, Galiba Gyermekfesztivál várja a látogatókat.

Ez utóbbi a családok számára különösen érdekes lehet: a babakocsisok, iskolák, óvodák, sport- és táncklubok rövid felvonulásából az évek alatt egyhetes gyerekrendezvény-sorozattá formálódott. Idén a Galiba helyszíne ismételten a Nagyerdő: a Békás-tó partján folyamatosan programokkal, bábos és gólyalábas utcaszínházi előadásokkal várják az aprónépet. De lesz honfoglalás kori íjászkodás, „ka2al” [kazal] gyerekpálya, bagolysimogató, trambulin, Játékfarm, KreDenc-kuckó…

Ha egyáltalán nem ismerem Debrecent, merre induljak a gyerekekkel? – teheted fel a kérdést a programdömping hallatán.

Autóval érkezőknek:

A parkolás, mint a legtöbb nagyvárosban, nem egyszerű. Ráadásul a karneváli programok miatt a legtöbb belvárosi utat részlegesen vagy teljesen lezárják; a menet vonulási ideje alatt pedig rendőri irányítás várható. A nagy bevásárlóközpontok parkolóját érdemes használni (Tesco a Kishegyesi úton, Interspar a Füredi úton), esetleg fizetős parkolóházakat (Fórum, Debrecen Plaza, Halköz Üzletház), és onnan átsétálni vagy villamosozni a felvonuláshoz. Az útlezárásokról itt tudsz részletesebben tájékozódni. 

Vasúttal érkezőknek:

Vonattal jönni kifejezetten megéri, mert 50% kedvezményt ad az eseményre utazóknak a MÁV. A vonatról leszállva könnyű a dolgod: áthaladva a Nagyállomáson máris a város két villamosvonalának közös végállomásán találod magad. Mindkét vonal a belvároson, azaz a felvonulás útján halad – pillanatok alatt bejutsz a karneváli forgatagba.

Bent a városban, vagy kint a Nagyerdőn

Az 1-es villamossal kiutazhatsz a Nagyerdőre, ahol a Galiba Gyerekfesztivál zajlik, és ahová érkezik a Karneváli menet is majd a nap második felében. Villamosozás közben rögtönözhettek egy rövid debreceni városnézést is – ehhez mindkét villamosvonal tökéletes. Azonban azt vedd figyelembe, hogy augusztus 20-án, a felvonulás ideje alatt a villamosok nem közlekednek. (További infó)

A villamosok több helyen is megállnak a belvárosban, a Piac utcán: a Szent Anna utcai megállónál található a katolikus Szent Anna-székesegyház, a Kossuth térnél kell egy újabb megállót beiktatnia annak, aki a Nagytemplomra kíváncsi. Ha kisebb családtagoknak mégsem olyan érdekesek a templom egyházi látnivalói, a 400 éves Rákóczi-harangig fellépcsőzni kisebb kihívás, jó utána a szélben 30 méter magasból körbepillantani Debrecen városán. Augusztus 20-án meghosszabbított nyitva tartással látogatható a Nagytemplom!

A főtéren több „fagyizópont”, cukrászda, különböző stílusú és árkategóriájú étterem található, több helyen van kávé elvitelre is. A wc-használat már nehezebb ügy: egy nyilvános illemhely van a Kossuth téren, amely a Nagytemplommal szemben állva jobb kéz felé található, kb. 100 méterrel visszafelé. Esetleg az éttermekbe lehet bekéretőzni. A Nagytemplomban van mozgáskorlátozott wc is.

Fagyizás közben a főtéren sok-sok pihenőhelyet, padot találtok, de látnivalókat is bőségesen: a Nagytemplom előtt áll a Kossuth-szoborcsoport; előtte 180 ezer mozaikelemből fél év alatt készült el a díszburkolatba ágyazott városi címer; az Aranybika Hotel előtt látható üveglap alatt az egykori „sár-híd” maradványa: a mai Piac utcán a híres vásárok miatt az 1600-as évektől kétszáz éven át egy 650 méter hosszú fahíd segítségével tették lehetővé a közlekedést. Itt frissíti a levegőt a Millenniumi szökőkút és itt áll az eklektikus stílusban épült Aranybika Hotel is.

A Karnevál iránt érdeklődőknek több lehetőségük is van a felvonulást megcsodálni:

A menet útvonala mentén több helyen is lelátókat állítanak fel, ahol jegyvásárlás ellenében ülve is megcsodálható a felvonulás. A lelátóknál megáll a menet, és minden felvonuló előadja a karneválra összeállított táncos műsorát. A jegyeket előre meg kell vásárolni, a helyszínen már nem lehetséges. A lelátópontok között az út mentén sorfalat állnak az érdeklődők, gyalogos nézelődők. A lelátók nagy része nem fedett, így az időjárás viszontagságai, pl. az erős napsütés igencsak próbára teheti a nézelődők türelmét. Aki teheti, az sétáljon el reggel az Egyetem sugárútra, ott a fák árnyékából élvezheti a felvonulást.

A vonulásnak pontos időbeosztása van: a menet a Nagyállomástól indul korán reggel, aki el szeretné kerülni a kánikulát, az a Nagyállomás – Szent Anna utca közötti szakaszon tudja megnézni a fellépő csoportokat, bár itt műsort még nem adnak.

Virágkocsi-kiállítás

A felvonulást követően a menetben végig vonuló virágkocsik és oldtimerek 13 órától 20 óráig testközelből is megtekinthetők a Nagyerdei Stadion mellett, az északi rendezvénytéren, miközben a közönséget folklór csoportok bemutatói szórakoztatják.Az old timerek és a folklór bemutatók 18 óráig láthatóak. Ezt a programot nem szabad kihagyni! 

A napot 22.30 órakor az Egyetem téren kezdődő Tűzijáték, majd élő koncert, végül Utcabál zárja.

A Nagyerdő önmagában is gyerekparadicsom

A Békás-tó a Nagyerdőn – ahol a Galiba Gyerekfesztivál is zajlik - igazi gyerekparadicsom önállóan is: a tó körüli stégrendszer és szökőkutak, a növény- és állatvilág, a szabadtéri sakk, a nagy játszótér mind-mind hosszas futkorászós-mászós elfoglaltságot kínálnak a gyerekeknek.

A programok a tó körül, főleg a Szabadtéri Színpad környékén zajlanak. A tóhoz közel található egy nyilvános illemhely, és az ingyenes programok idején nyitva lévő Szabadtéri Színpadét is lehet használni. A játszótérnél van egy kisebb büfé, a park bejáratához közel; a fürdő körül több étterem, fagyizó van, az alkalmi árusokról nem is beszélve.

A Nagyerdőn, a Parkon kívül található még az ország egyetlen Vidámparkja, együtt a Debreceni Állatkerttel; a Százholdas Pagony, egy hatalmas, több korosztálynak külön játszószigeteket biztosító játszótér; az Agóra Tudományos Élményközpont és a Botanikus kert; a Nagyerdei Víztorony, hatalmas mászófallal, büfével, terasszal; Ködszínház; Toldi Panoptikum; Aquaticum Termálfürdő.

Szeretettel várunk Benneteket Debrecenben!

a Debrecenimamik

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére