Jelenlegi hely

Hinta-palinta - a hintázás 10 előnye

Hinta-palinta – énekeltük először saját gyermekkorunkban, ma pedig gyermekeinkkel. De azt vajon tudjuk, hogy miért szeretnek kicsik és nagyok is ennyire hintázni?

Miért szeretnek a gyerekek ennyire hintázni?

Miért élvezzük még felnőttként is, ha hintázhatunk? (Mert valljuk be, néha-néha mi is elcsábulunk és beleülünk)

A hinta a legegyszerűbb, legrégebbi és legnépszerűbb gyerekjáték – de mellette a leghatékonyabb fejlesztő eszköz is!

Amit már a magzati korban is szeretünk

A hintázás már a magzati korban kezdődik: az anyai méhben az anya mozgásával, járásával együtt a magzati szinte hintázik, ez a mozgás természetes számára. A megszületett csecsemő ezért nyugszik meg annyira könnyen, ha valaki (de legfőképp az édesanyja) kézbe/ölbe veszi és ringatni kezdi. A régi időkben egyértelmű volt, hogy a megszületett csecsemőt bölcsőben altatták. A babát a bölcső ringatózása az anyaméhben megszokott mozgásra emlékezteti.
 

De mire jó a hintázás?

Hat az agy több területére.
Az ún. vesztibuláris (azaz az egyensúlyi) rendszer a belső fülben helyezkedik el. A benne lévő folyadék a hintázás hatására mozog, érzékeli a test különböző irányokba való elmozdulását. A hintázással járó állandó testhelyzetváltozás ingereket küld az agyba, ami az információt továbbítva a testrészeknek, folyamatosan ellenőrzi a test egyensúlyát. Minél jobban van tréningezve ez, annál jobb lesz a baba, gyermek egyensúlyérzéke.

A hintázás a legalkalmasabb az egyensúlyi rendszer intenzív fejlesztésére – számos esetben terápiás módszerrel is használják.

1. Nyugtató, stresszoldó hatású - félelmek, szorongások, stresszhelyzetekben rendkívül hatékony – ezért nyugszik meg oly hamar benne a kisbaba, az iskolás gyerek, vagy a stresszes felnőtt. Egy óra hintázással 200 kalóriát égethetünk el, közben endorfin (boldogsághormon) szabadul fel, így csökkenti a stresszt.

2. Fejlődik az egyensúlyérzék

3. Fejleszti a beszéd, olvasás és íráskészséget – kutatások bizonyítják, hogy a minél korábban elkezdett hintáztatás erősíti a két egyfélteke közti kapcsolatot, így a gyermek koordinációja mellett a gondolkodási képességet is fejleszti. Sőt, csökkenti a diszlexia és a diszgráfia esélyét – bizonyított tény, hogy a baba/gyermekkorban sokat hintázó gyerekek kevésbé cserélik fel a hasonló hangzású/formájú betűket: p,b,d

4. Stimulálja az agykérget,  így fejleszti a koncentrációs képességet, a rövid és hosszútávú memóriát – figyelemzavaros gyerekeknél komoly eredményeket lehet elérni a terápiás hintáztatással – ill. a korai hintáztatással megelőzhető

5. Remek testedzés – miközben a gyermek hajtja magát, különböző izmait kell megfeszítenie (láb, hát, kar, csípő), segíti az izomtónus normalizálódását.

6. Segít összeszedetté és rendezetté tenni a mozgást, hisz pontosan tudni kell, hogy mikor kell lábbal vagy törzzsel dolgozni.

7. A hinta ritmusos mozgása fejlesztő a baba/gyerek ritmusérzékére

8. Egyszer fent – egyszer lent – ezzel rendkívüli módon fejlődik a gyerek téri látása – több perspektívából láthatja a gyerek a körülötte lévő világot – próbáljunk ki minél több játszóteret!

9. A hintázás során nő a szerotoninszint, ami fontos szerepet játszik az étvágy, alvás, és a testhőmérséklet szabályozásában. A hintázás tehát megkönnyíti az alvást és az étvágytalanság leküzdésében is segít.

10. A hintázás következtében a gyermek jobban össze tudja hangolni a az izmai tevékenységét, ezáltal fejlődik a finommotorikus képessége – jobb lesz a rajzkészsége, kézügyessége, jobb lesz a ceruzafogása.


Milyen eszközöket használjunk?

1. Újszülött és csecsemő korban

 • bababölcső (kb. 6 hónapos korig használható)
 • ​állványra vagy plafonba rögzíthető, babát körbeölelő pamut (rugós) hinta, amiben feküdni tud a baba
 • elektromos (bölcső)hinta – az ülni még nem tudó babáknak javasolt, a hintáztatást a szülő vagy az elektromos hinta motorja végzi

  

2. Ülni már tudó gyermekeknek:

 • műanyag vagy textil babahinta (kerti vagy szobai változat)
 • fészekhinta
 • csepphinta
 • függőágy
 • hintaágy

   

3. Nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek:

 • kerti hinta
 • fészekhinta
 • függőágy
 • hintaágy
 • felfüggesztett kosárhinta, függőszék
 • kötélpályás hinta 

  


Új kezdeményezés, amire már számos példát találhatunk Magyarországon: hinta kerekesszékes gyerekeknek.

Fontos!
Minden esetben a gyermekünk életkorának megfelelő típusú és méretű hintát használjuk!

Hintázás alatt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekünket!

 

 

 

 

 

Szombathelyimami

Fotók forrása: Pixabay és saját fotók

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó az önismeret?

Mire jó az önismeret?

Vannak olyan időszakaszaink, hónapok, évek, évtizedek, kinél hogy, amikor egyértelmű számunkra, hogy kik vagyunk a világban, milyen szerepet töltünk be, és többé-kevésbé eredményesen állunk helyt az életünk fontos területein.
„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyelnünk? Mit tehetünk ellene, és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ugrás az oldal tetejére