Jelenlegi hely

Varga Mihály: a gyakorlatban nem teljes a női esélyegyenlőség

Egyáltalán nem teljes a női esélyegyenlőség a gyakorlatban, sok még a tennivaló a nők jövedelmi helyzetével, gazdasági, társadalmi, politikai életben betöltött szerepével kapcsolatban – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) Női vállalkozások, vállalkozó nők című rendezvényén Varga Mihály hozzátette: a kormány nagyon sokat tett azért, hogy a nőknek ne kelljen feltétlenül választani a család és a karrier, munkába állás között. Több családpolitikai intézkedéssel javították a nők munkába állásának lehetőségeit, valamint igyekeztek segíteni azt is, hogy a vállalkozásokon keresztül is megkapják ezt a lehetőséget - mondta.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a munkahelyvédelmi akció keretében az elmúlt év végére már 412 ezer nő után vettek igénybe járulékkedvezményt. A kedvezményezettek közül 40 ezer gyedről vagy gyesről visszatérő édesanya volt – tette hozzá. A gyed extra is sikeres intézkedés volt, segítségével 16 ezren tudtak visszatérni a munkába - jegyezte meg. Kiemelte: a munkában álló nők száma már harmadik hónapja meghaladja az 1,9 milliót, Magyarországon ilyen magas számot a rendszerváltoztatás óta nem mértek.

Varga Mihály felidézte: javult a családok jövedelmi helyzete, a reálkeresetek 2010 és 2014 között átlagosan 10,7 százalékkal emelkedtek a családi kedvezmények figyelembevételével.

Családpolitikai szempontból nagyon kedvezőnek tartotta a miniszter, hogy több gyermek nevelése esetén az átlagosnál magasabb volt a növekedés mértéke, például az egy gyermekes munkavállalók reálkeresete 9 százalékkal, a kétgyermekeseké 15 százalékkal, a három vagy több gyermekeseké pedig kiemelkedő mértékben, 37 százalékkal emelkedett az elmúlt négy évben.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédében kiemelte: a gazdaság szereplőinek, a döntéshozóknak fel kell ismerniük, hogy érdekükben áll a női vállalkozások támogatása. A nők érvényesülése a munkaerőpiacon nem csupán esélyegyenlőségi kérdés, hanem a versenyképességet döntően befolyásoló tényező - hangsúlyozta. Számos kutatás bizonyítja, hogy a női vállalkozások több vonatkozásban hatékonyabbak, mint a nem nők által vezetett társaság – mondta. Az olyan tulajdonságok, mint a szervezőképesség, precizitás, konfliktuskezelés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők által alapított társaságok hosszabban és stabilabban működnek – tette hozzá Tarlós István.

A főpolgármester megerősítette, hogy a főváros most dolgozza ki a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés tematikus fejlesztési programját, amelyben külön figyelmet kapnak a kis- és közepes vállalkozások. Ebben a munkában is részt vesz a BVK, amely a budapesti vállalkozásfejlesztés egyik kulcsintézményévé vált.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke elmondta: a kkv-k a világ minden pontján a gazdaság, munkaerőpiac stabilitását adják. Magyarországon a kkv-k hangsúlyosabb szereplői a gazdaságnak, mint számos más uniós tagállamban. Bár hozzájárulásuk a hazai össztermékhez 55 százalék volt 2013-ban, ami kissé az uniós átlag alatt van, azonban a foglalkoztatáshoz 73 százalékban járultak hozzá a magyar kkv-k, míg az uniós átlag 66 százalék.

Szalai Piroska kitért arra, hogy Magyarországon 2013-ban 133 ezer önfoglalkoztató, azaz saját vállalkozásban dolgozó nő volt, akik közül csaknem 55 ezernek volt alkalmazottja. Ez 41,5 százalék, szemben az uniós átlaggal, ami 24 százalék – tette hozzá.

Szalai Piroska kiemelte: a női önfoglalkoztató vállalkozások, és az ott dolgozó női alkalmazottak nélkül nem valósulhatott volna meg az elmúlt év jelentős foglalkoztatási bővülése.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére