Jelenlegi hely

Titokzatos vadon és csodálatos vízi világ - fedezzük fel a Gemenci erdőt

A páratlan szépségű Gemenci erdőt mindenkinek látnia kell, hosszú még a nyár, kocsiba a családdal, és irány egy vadregényes túra! Európa féltett kincse a varázslatos Gemenc alig pár 10 kilométerre fekszik Kecskeméttől. Rezét gőzös nosztalgiaszerelvénye, hajókirándulások, gyalogtúrák, erdei kirándulások, interaktív kiállítások és megannyi különlegesség várja mindazokat, akik ellátogatnak a bajai környékre.

A Gemenci erdőt a víz közelsége teszi varázslatossá, mely a dús növényzetet, hatalmas fákat táplálja, holtágakkal, belső tavakkal szabdalja a tájat és kedvező élőhelyet teremt az itt honos állatoknak.

Fantasztikus vadállománya kiváló vadászhellyé is teszi, szarvasokban, őzekben, vízi madarakban és vaddisznókban gyönyörködhet a látogató. Akár gyalog, kerékpárral,  kisvasúttal vagy vízen kajakkal, kenuval és kirándulóhajóval is felfedezhetjük a környéket.

Gemenci kisvasút

Pörböly „Gemenc kapuja” Bajától mindössze 7 km-re van. Innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút és itt található a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ. A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, és a nagyrezéti vadmegfigyelőhelyet is innen lehet megközelíteni. A kisvasút pályaszakasza mentén található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

A nyári menetrendi időszakban hétköznapokon Pörbölyről 4 vonat indul Malomtelelőre. Hétvégén és ünnepnapokon Pörbölyről Gemenc-Dunapart megállóig lehet utazni, de Keselyűsig is el lehet jutni a Keselyűsi Fogadóépület és a Gemenc-Dunapart megálló között közlekedő szerelvényekkel. 

Vadlesen

A pörbölyi Ökoturisztikai Központtól néhány perces sétával érünk a Vadmegfigyelőhöz. A több, mint 3 hektáros területen egy vaddisznó konda és egy gímszarvas család él. A területen élő állatok általában követik a kerítés mellett sétáló látogatókat. Bár szelídnek tűnnek, mégiscsak vadállatok, fokozottan kell figyelni a gyerekekre, hogy még véletlenül se akarják megsimogatni az állatokat.

Hajókázás

És ha augusztus 20-án mennétek a családdal, akkor ne hagyjátok ki a dunai sétahajózást sem! A sétahajó a Gemenc-Dunaparti kikötőből indul egy órás dunai kirándulásokra, idegenvezetővel. A kikötő Keselyűsből, a Fogadóépülettől az erdei vasúttal közelíthető meg.

Kenuval, kajakkal

Titokzatos vadon és csodálatos vízi világ tárul fel mindazok előtt, akik kenuval, kajakkal járják be a Gemenci erdőben megbújó dunai mellék- és holtágakat. Az országban egyedüliként Gemencen az erdei vasút menetrend szerinti járataival szállítják a kenukat, kajakokat és a túrázókat a Duna mellékágaihoz, valamint a Sió partjára. A túrák kiinduló és érkezési pontja a pörbölyi Ökoturisztikai Központ, ahol kettő- és négyszemélyes túrakenuk és egy- ill. kétszemélyes kajakok bérelhetőek. A túrázók itt kapják meg a túrázáshoz nélkülözhetetlen mentőmellényeket, túralapátokat és a csomagok szállításához szükséges vízhatlan hordókat. A túrázóknak vonatindulás előtt 30 perccel Pörbölyön kell lenniük!

Tanösvények és Gyalogos túraútvonalak

Sétálva az ártér egyedülálló szépségének lehetünk részesei. Sötétvölgy térségében a Dél-Dunántúli Kéktúra szakaszán és egyéb jelölt úthálózaton járhatjuk be a dombvidéket. Hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk a tanösvényeken és néhány más jelölt úton is, például a Pörbölyi vadászháztól az ország legnagyobb kerületű fájáig a pörbölyi Titánhoz. A sarjakból összenőtt óriás fa kora kb. 100 év, mellmagasságban mért kerülete 21 méter.

  • Forgó-tavi tanösvény
  • Kerttörténeti tanösvény Karapancsa
  • Fekete gólya tanösvény
  • Molnárka tanösvény
  • Nyéki-holt-Duna tanösvény
  • Sötét-völgyi tanösvény
  • Vajas-torok tanösvény

Kerékpáros túraútvonalak

Gemenc egyre népszerűbb célpontja a kerékpáros túrázóknak is, hiszen az erdei terep fantasztikus alkalmat kínál a kerekezésre, de a gemenci erdőt övező töltésen is lehet tekerni. Az erdei vasút szerelvényein kerékpárokat is lehet szállítani, így a biciklitúrát színesíteni lehet vonatozással is.

Természetesen nem kell biciglivel eljutni Pörbölyig  kerékpárok az Ökoturisztikai Központban, a Karapancsai Kastélyban és a Bédai pihenőházban is bérelhetők. A bajai és a szekszárdi kerékpárosok kedvelt túrája a kb. 80 km-es kör, amely a Pörböly – Baja – Szent László híd – Keselyűs – Pörböly útvonalat jelenti.

Karapancsai Kastély és Major

A  Gemenc  Zrt. ékköve, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelye.

Hercegszántó után 2 km-rel Budzsaknál kell balra fordulni a Karapancsai-főcsatornán át a Kastélyhoz vezető útra. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély.

A karapancsai kiskastélyban található kiállítást turista vendégek előzetes bejelentkezést követően tekinthetik meg.

Árakról és pontos túravonalakról a gemenczrt.hu weboldalán tudtok részletesebb információkat kapni, jó kirándulást mindenkinek!

Tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is halljanak róla!

Makai Mariann

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére