Jelenlegi hely

Útikalauz újrakezdőknek

Tegyük fel, hogy szeptembertől új munkahelyen kezdesz. Vagy egyszerűen csak a gyes után vissza kell menned dolgozni. Akár egy új élethelyzettel találkozol, ami az életed gyökeres változását idézi elő mi az első reakciód? Totális pánik.

Ezerrel cikázó gondolatok a fejedben. Elég jó vagyok én? Miért pont most? De miért? Jó nekem úgy, ahogy volt.

Oké. Adj időt az agyadnak, pánikolja csak ki magát. Egyszer úgyis abbahagyja, és akkor lépj akcióba. Ez a cikk nem arról szól, hogy elolvass egy hatszázadik jó tanácsot. Arra hívja fel a figyelmed, hogy amire az új élethelyzetben szükséged van, ott van benned. Csak elő kell csalogatni.  Hogy hogyan? Én erre tudok neked most adni egy alternatívát. De ehhez Te is kellesz. Nélküled nem fog sikerülni. Készítsd el az útikalauzod, ami segít elnavigálni az új „dolog” felé. Indulhatunk?

Útikalauz készítése

Rajzolj!

Amire szükséged lesz:

  • bátorságra, őszinteségre,
  • üres szobára,
  • minimum A/3 méretű papírra (nagy tervek, nagy papír)
  • színes filcek, tollak, post it,
  • igény szerint kávé, víz, és maximum egy pohár száraz, bármelyik árnyalatból (fehér, rosé, vörös),
  • mécses.

Gyújtsd meg a mécsest, ez jelképezi a világosságot, tisztánlátást a munkád során. Felkészültél? Indulj!

Cél megfogalmazása

Írd középre a célt, amit szeretnél elérni, vagy azt, ami történni fog veled. Ez a gondolattérképed címe, origója, e köré rendezel mindent. Húzz belőle vonalakat és a post it-re írd a következő témákat. Ragaszd fel a vonalak végére őket: (Fontos, hogy kulcsszavakat és ne vadregényt írj. Könnyebb átlátni, és mivel a tartalom a te életed, úgyis érteni fogod.)

1. Aminek mennie kell

Bizony, új kezdet csak egy kiadós lomtalanítás után érhető el. Mi az a belső tulajdonság, élethelyzet, ami már nem tartható, nem való ide? Mivel van problémád?

2. Mik akadályoznak a célod elérésében?

Köszöntsd az egyetlen ellenségedet, aki a legjobban képes téged hátráltatni a sikerek, újrakezdés, változás útján: önmagadat. Meg kell tudnod nevezni nemcsak a problémádat, de az összes félelmedet is. Írd le az összes félelmed, aggódásod forrását. Hidd el, senki sem fogja látni, csak te. Ne szégyelld, másnak is vannak félelmei.

3. Mik azok a dolgok, amik a célod eléréséhez segítenek hozzá?

Üdvözöld jó tulajdonságaidat! Ne szerénykedj és ne is legyél nagyra tőlük. Csak fogadd el, hogy vannak. Írd le, hogy szerinted milyen tulajdonságokkal rendelkezel már, min szeretnél erősíteni. Esetleg mi az a tulajdonság, amit már annyira elkopottnak érzel, hogy újra vissza kell varázsolnod az életedbe? Hogyan tudnád „beszerezni” őket?

4. Gyakorlati terv – a kisdolgok bakancslistája

Írd le azokat a dolgokat, tulajdonságokat, képességeket, amelyek a jövőben célod elérésében segíteni tudnak. Ezeket fogod mostantól előkeríteni. Ez legyen a terved. A terveket nem csak megírni kell, hanem ki is kell próbálni! Minden nagy út egy kis lépéssel kezdődik. Majd csak szeptembertől kezdesz az új munkahelyeden? Miért ne gyakorolnál már most? Úgy érzed, hogy határozottabb szeretnél lenni? Menj piacra, emberek közé, figyeld a kommunikációd, gyakorolj, viselkedj mindenkivel úgy, mintha a jövőbeli munkaadód lenne. A határozottság nem egyenlő a keménységgel. Ez csak gyakorlat, ne vedd véresen komolyan, viszont minden egyes tapasztalat a hasznodra válik. Alakítsd ki magadról azt a képet, amit képviselni szeretnél a munkahelyeden, a jövőben is. Írd le, hogy hova mész és mit gyakorolsz.

Egy kis figyelmeztető a gyakorlati részhez

A gyakorlat legfontosabb része a reális, azonnal megvalósítható célok kitűzése. Hajlamosak vagyunk túl nagyban gondolkozni. Bakancslistánkon nyitásként a Himalája megmászása az elérendő cél, ami valóban szép gondolat, de megesik, hogy nagy terveinket sokáig pihentetjük, nem jutunk velük egyről a kettőre. Mert a kis lépésekről megfeledkezünk.
Nyiss a világra, használd a kreativitásodat. Találj ki apró dolgokat, amiket kipróbálnál, de eddig nem merted. Pl. keress egy új színt, ruhadarabot, ami nincs a ruhatáradban, irány a bolt, próbáld fel, ha tetszik, vedd meg. Keress újfajta könyveket, amiket szívesen olvasnál, fedezz fel számodra új írókat, zenéket. stb. Írd le ezeket is.

Végül...

És most dőlj hátra és nézd meg a művedet! Térj vissza a II. ponthoz és minden egyes félelmed után tedd fel a következő kérdést: Miért? Mi van, ha tévedek? Miben segít nekem ez a félelmem? Miben akadályoz engem? Minden folyamatos változásban van, miért pont a nézőpontod ne változhatna a félelmeiddel kapcsolatban? Fogadd el, hogy vannak félelmeid, és ahogy mondani szokták próbáld meg szeretettel elfogadni azokat. Néha már az is nagyon sokat segít, ha nevén merjük nevezni őket és el tudjuk fogadni a jelenlétüket. Figyeld meg, hogy mi történik, ha így nézel rájuk!

Az újrakezdés nem más, mint egy izgalmas tanulási folyamat Önmagadról és arról, hogy hogyan birkózol meg a váratlan helyzetekkel. A kezedben a döntés: lebénulsz, pánikolsz, stresszelsz vagy nem hagyod, hogy maga alá temessen és bátran elfogadod a kihívást?

Eszedbe jutott még valami? Írd fel, kérdezz és válaszolj őszintén magadnak. Hajrá!

Nemes Lilla

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére