Jelenlegi hely

Az Agóra Debrecen programjai

Időpont: 2019. május 20.-26.
Helyszín : Agóra Tudományos Élményközpont (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)
Ízelítő: Aktuális programok 6 éves kortól: Csillagászat - Fizika - Űrhajózás - Biológia - Állandó programok: Agóra Robotika Klubok - VR Bázis - Miazma Kuckó - Kölyöklabor csoportoknak

FONTOS: A planetárium befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

AKTUÁLIS PROGRAMOK

Villám show - május 22., 23., 24. 15.00 órakor; május 26. 12.00 és 15.00 órakor

Mik azok a szikrák, és hogyan jönnek létre a villámok? Miért van hangjuk és fényük? Milyen hatással vannak környezetükre és kell-e tőlük félnünk?

A látványos fizikai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Planetárium: Galilei távcsöves felfedezései - május 22., 24. 14.00 órakor; május 26. 10:30

Vajon milyen égitesteket ismertek a XVI. század csillagászai és milyen újítás fűződik Galilei nevéhez? Időutazásra hívjuk az érdeklődőket, akik megtudhatják, mit láthatott az itáliai csillagász, amikor távcsövét elsőként fordította az ég felé. Galilei távcsövébe tekintve kiderül, hogyan jutott az olasz természettudós arra a következtetésre, hogy nem a Föld a világ közepe.

A 20 perces programot 8 éves kortól ajánljuk.

A planetárium befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

Planetárium: A Földtől a világegyetemig - május 23. 16.00 órakor; május 25. 10:30 és 16.00 órakor

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

Földtől a Világegyetemig az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show, amely szabadon letölthető. Eredetileg angolul készült, de eddig már csaknem húsz nyelvre fordították le, Angliától Japánig, Spanyolországtól Indiáig számos országban vetítik. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Színházzal együttműködve. Narrátor: Varga Klári

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

A planetárium befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

Planetárium:  Lehozzuk a csillagokat! - május 23. 14.00 órakor; május 26. 16.00 órakor

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban a téli csillagképekről és az aktuális égi jelenségekről tudhatnak meg többet az érdeklődők, de végigkövethetik a napkeleti bölcsek útját is.

A csillagászati bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

A planetárium befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

Planetárium:  Visszatérés a Holdra - május 22., 24. 16.00 órakor; május 25., 26. 13.00 órakor

40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy megmérettetésről, amelybe végül mindenkinek beletört a bicskája. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkedtek, céljuk az volt, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A tíz évig tartó projektben 16 csapat indult, de a végén már csak 5 maradt versenyben, a holdjárók indulási határidejét pedig többször módosították. A díjat 2018 év elején visszavonták, mivel egyértelmű volt, hogy belátható időn belül egyik versenyző sem teljesíti a feltételeket, ugyanakkor tavasszal a Xprize bejelentette, hogy új szponzort keres és kidolgozza az új versenyfeltételeket. Ahogy sok más csapat, a Puli Space Technologies nevű magyar társaság is kilépett már korábban a versenyből, de nem tettek le róla, hogy saját holdjárójukat felküldjék a Holdra.

A programot 6 éves kortól ajánljuk.

A planetárium befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

Kreatív tudomány speciál: Pillangócsalogató - május 25., 26. 10:30-12.00 

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.

Hogyan csalogassuk kertünkbe a pillangókat? Ezen a foglalkozáson megtudhatják a gyerekek, milyen színpompás lepkék élnek Magyarországon, pillangóetetőt és saját színes pillangót is készíthetnek.

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

Helyszín: Interaktív tér

Alsó korhatár: 5 év

Lepkeszárnyon - május 25. 14.00 és 16.00 órakor; május 26. 14.00 és 16.00 órakor

Mi a különbség a lepke és a pillangó között? Mitől ilyen színpompásak ezek az égi tünemények? Gondoltad volna, hogy a víz alatt közeli rokonaikat is megtalálhatjuk? A foglalkozáson megtudhatod, hogy melyik hernyóból milyen lepke fejlődik ki, és azt is, hogy hogyan telelnek át ezek a törékeny élőlények.

A 30 perces interaktív ismeretterjesztő programot 8 éves kortól ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Fagyos kísérletek -  május 25. 12.00 és 15.00 órakor

Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik, sőt akár egy banánnal is be tudjuk verni a szöget a fába. Próbáld ki nálunk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!

A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.


ÁLLANDÓ PROGRAMOK


Zenélő villámok

Láttál már villámlást egy szobában? És hallgattál? A Frankensteint idéző eszközzel képesek vagyunk mennydörgő hangokat hallatni az ívkisülések forgatagából. A Tesla-tekercs ráadásul zenei hangok kiadására is alkalmas egy zongorabillentyűzet segítségével. Próbáld ki te is, hogyan lehet zenét szerezni villámokkal!

Keresd a színeket!

Az Agórában kialakított speciális szobában bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. A szobában játékos feladatok várják a látogatókat.

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Ebben a szobában viszont nem fehér, hanem egyszínű sárga fénnyel világítunk, amelyben már nincs benne se a piros se a zöld. Emiatt az alma és a fű nem tud színt visszaverni, mivel nincs miből. Minden sárgának tűnik, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppentél volna!

Miazma Kuckó

Folytatódik az Egerben letelepedett amerikai oknyomozó újságíró, Jonathan Hunt története. A főszereplőt a 2006-ban megjelent Jumurdzsák gyűrűje című interaktív filmben ismerhettük meg. A MIAZMA, avagy az ördög köve című számítógépes kalandjátékban a helyszín Debrecen, Jonathan Hunt ezúttal a híres kabai meteorit rejtélyét próbálja megoldani az Atomki kutatóinak segítségével. Az Atomkiban, a Debreceni Református Kollégiumban és a belvárosban játszódó cselekmény során a játékosnak logikára, fizikai és természettudományos ismeretekre van szüksége a továbbjutáshoz. Végül kiderül, hogy a történelem során sokak sorsát befolyásoló ördögi „lebkő” mit tartalmaz: gyémántot, az örök élet elixírjét, egy eddig nem ismert elemet, vagy netán egy pusztító erejű miazmát.

A számítógépes kalandpályán az Agórában a film díszletei között mehetsz végig. Ehhez szükséged van egy belépési kódra, amelyet a pénztárban kaphatsz meg. A játékidő 20-25 óra. Ha szeretnél a rejtélyek végére járni, számíts rá, hogy többször vissza kell térned hozzánk! Az interaktív filmet az Agórába szóló belépőjeggyel próbálhatod ki, de válthatsz bérletet is.

Agóra Klubok

Robotika klub kicsiknek 
Szeretnél magad építeni egy versenyautót vagy egy repdeső madarat? Ezeken a foglalkozásokon a legmodernebb, WeDo Robotics készletek segítségével a kisebbek is készíthetnek robotokat, elsajátíthatják a programozás alapjait és felfedezhetik, hogyan működnek a különféle gépek és berendezések. A gyerekek megismerkedhetnek az elektronikus LEGO-ként is emlegetett littleBits szettekkel, amellyel percek alatt új találmányok építhetők a semmiből: rajzoló robot, sütiszámláló vagy éppen automata buborékfújó.
Jelentkezés 8 éves kortól.
Tervezett időpont: minden szerdán 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2019. február 6.

Kezdő robotika klub 
Kóstolj bele a robotika világába a WeDo 2.0 és a LEGO® Mindstorms EV3 készlet segítségével! A kezdő klubfoglalkozáson megtanulhatod a robotika alapjait, megépítheted az első saját lényed, amely lát, hall, mozog, sőt harcol is. LEGO® Mindstorms készletet mi biztosítunk.
Jelentkezés 10 éves kortól.
Tervezett időpont: minden szerdán 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2019. február 6.

Középhaladó-haladó robotika klub
Merülj el a robotika világában! Ebbe a robotika klubba azokat várjuk, akik már vettek részt nálunk robotika klubban, vagy tisztában vannak a robotika és a programozás alapjaival és szívesen csiszolnák még tovább tudásukat. A klubfoglalkozáson a LEGO® Mindstorms EV3 készlet segítségével teljesen automatikusan működő robotokat építhetsz, amelyeket különböző kihívások révén, terepasztalon is tesztelhetsz, bemutatjuk a robotika mesterfogásait, a programozás trükkjeit, izgalmas kihívásokat teljesítünk és versenyeken is részt veszünk. A robotépítés mellett a robotfejlesztésbe is belekóstolhatsz a Tetrix készlet és a Xiaomi Mitu szett segítségével.
Jelentkezés 10 éves kortól.
Két időpont közül lehet választani.
Tervezett időpont: minden csütörtökön 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2019. február 7.
Tervezett időpont: minden péntek 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2019. február 8.

Építs okosan!
Természettudományos projektklub
A foglalkozásokon LEGO® építőelemekkel és hozzájuk kapcsolható WeDo 1.0 és 2.0 készletek segítségével építjük meg és programozzuk a tudomány és a technika modern találmányait az okosautótól az űrrepülőig, a kalózhajótól az űrkompig, az okosotthontól a Mars-bázisig. Közben játékosan és vicces formában ismerjük meg a technológia vívmányokhoz kapcsolódó tudományos alapokat. 
Jelentkezés 7 éves kortól.
Tervezett időpont: minden péntek 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2019. február 8.

Öveges professzor nyomában
Kísérletezős klub
Hogyan használhatunk egy vizespoharat nagyítónak vagy egy ingát időmérő eszközként? Miként segíthet az óránk hosszúságot mérni? Milyen hatással van a hőmérséklet a gázokra, folyadékokra és a szilárd anyagokra? Miért fontos a súrlódás, mi az a szabadesés, és mikor találkozhatunk a tehetetlenséggel vagy a fénytöréssel? A klubfoglalkozásokon a gyerekek egyszerű kísérletekkel derítenek fényt a fizika alapvető törvényszerűségeire.
Jelentkezés 10 éves kortól.
Tervezett időpont: minden csütörtökön 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2019. február 7.

További infók: http://www.agoradebrecen.hu/agora-programok/agora-klubok/

Kölyöklabor

Kids’ Lab – Kölyöklabor célja, felkelteni a kisiskolások érdeklődését a kémia iránt, emlékezetessé tenni számukra az első találkozást egy laboratóriummal. A diákok biztonságos, kifejezetten gyerekek számára berendezett környezetben, játékos foglalkozásokon, védőfelszerelésben, szakember irányításával kísérletezhetnek.

Keep Cool! – Tartsd hidegen! című kísérletsorozat középpontjában a hőmérséklet áll. A gyerekek megvizsgálhatják, melyik anyag tartja meg legjobban a hőt, vagy hogyan változhatnak hő hatására a színek, és kipróbálhatják, hogyan lehet elektromossággal hűteni. A foglalkozás egy izgalmas történet köré épül: a résztvevők Dr. Buborék és barátai társaságában kalandozhatnak a kémia világában.

Clever Foodies- Étkezz okosan! című programban ugyancsak Dr. Buborékkal együtt kísérletezhetnek a diákok. A foglalkozás során a gyerekek bekukkanthatnak a finom ízek rejtelmeibe, kideríthetik például, hogy az orrunk vagy a szemünk dönti-e el, hogy mi tűnik finomnak és mi nem.

A kémiát népszerűsítő első Kölyöklabort 1997-ben nyitották meg a BASF németországi központjában Ludwigshafenben. Ma már a világ 33 országában, évente több mint 100.000 iskolás vehet részt a foglalkozásokon.

Keep Cool! – Tartsd hidegen! foglalkozásokra 2-5. osztályos, míg a Clever Foodies – Étkezz okosan! programra elsősorban 6-8. osztályos iskolai csoportok jelentkezését várjuk a weboldalunkon keresztül. Az egyórás foglalkozáson gyermekenként 800 Ft-os kedvezményes belépőjeggyel lehet részt venni.
Egy időpontra maximum 32 gyermeket tudunk fogadni!
Kérjük, hogy részvételi igényüket a látogatás időpontja előtt legalább egy héttel jelezzék!

VR Bázis

ICAROS VR
Ez az eszköz a játékot és a testmozgást ötvözi. Más számítógépes játékokkal szemben – ahol csak az ujjaidat használod – itt a teljes tested be kell vetni az irányításhoz. Az Icaros megdolgoztatja a vázizmokat és a vállizmokat, valamint fejleszti az egyensúlyérzéket. A szerkezet a legalább 140 cm, de legfeljebb 200 cm magas emberek számára megfelelő. 14 éves kortól és legfeljebb 100 kg-ig használható. 
A szerkezet egy Samsung Gear VR szemüveggel és egy Samsung Galaxy S7-es telefonnal működik, a „repülő” irányításához az impozáns szerkezetben és a telefonban lévő giroszenzorokat használja. A játék során szárnyalhatunk szabadon vagy átrepülhetünk karikákon különböző nehézségi fokozatokban. Az eszköz a külső szemlélők számára is megjeleníti a VR-ban zajló eseményeket, így láthatjuk, hogy barátaink, családtagjaink hogyan ügyeskednek.

OCULUS RIFT
A virtuális valóság olyan technológiákat hív segítségül, mellyel egy mesterségesen felépített környezetben érezhetjük magunkat. Most felfedezheted a virtuális valóságot az Oculus Rift szemüveg segítségével! Az Agórában bejárhatod a Földet, pillanatok alatt eljuthatsz a bolygó bármely pontjára vagy belebújhatsz egy emberi testbe, hogy felfedezd az emberi szervezet működését.

PS VR
A szerkezet egy Playstation 4-et, egy Playstation VR szemüveget, egy Logitech kormányt és pedálrendszert, valamint egy WRC playseat cockpitet tartalmaz. Az eszközzel kipróbálhatjuk, hogy milyen egy igazi rallyautót vezetni. A Dirt Rally nevű játékprogram valós versenyhelyzeteket szimulál, így autózhatunk esőben, hóban, jégen, sárban, napsütésben. A tájak szépsége is magával ragadó, ám ha az élmény egy 450 lóerős versenyautó vezetésével egészül ki, a hatás lélegzetelállító. 
A program szimulátor, tehát belső nézetben zajlik a verseny, itt a sérülések, csúszások, kipördülések, borulások, alulkormányozottság, felúszás, kisodródás modellezése is bekerült a programba. A szoftver használata kellő ügyességet és kitartást igényel.

Az Agóra VR bázisán az érdeklődők jó néhány olyan eszközt próbálhatnak ki, amelyek a virtuális valóság szerteágazó lehetőségeit mutatják be. A VR bázison a tudomány megismerésének új útjai tárulnak elénk. Több játék közül választhatsz: repülhetsz szabadon, bejárhatod a Földet, felfedezheted az emberi testet vagy autózhatsz esőben, hóban, jégen, sárban, napsütésben.
Figyelem! A programok félóránként indulnak egymás után. A programokhoz helyszíni regisztráció szükséges, és a részvételhez a belépőjegyen felül kiegészítő jegyet kell vásárolni a pénztárban! A jegyek korlátozott számban kaphatók. Az alsó korhatár 12 év, az Icaros esetében 14 év!
Helyszín: – 1. emelet, Interaktív tér

Program időpontja: 
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!